Egy falatnyi Oroszország a tányéron: a gombával töltött pirognak nehéz ellenállni
A pirog az orosz konyha kelt tésztás csodája, a gusztusos csomagot édes és sós töltelékkel is gazdagíthatod.
A pelmenyi nagyszerű étel, mely rengetegféle variációban kipróbálható. A félhold alakúra formázott töltött tésztát nagyon sokféle töltelékkel letesztelheted. Érdemes hússal, hallal vagy zöldségekkel megpakolni a kis csomagokat. A szószok terén is bőven akad lehetőség, a paradicsomos, tejszínes vagy épp tejfölös mártás is jól áll a tésztának.
A tökéletes alapreceptet érdemes egy késhegynyi kurkumával vagy sáfránnyal még izgalmasabbá varázsolni. A különleges fűszerek látványban is pluszt adnak hozzá, szép sárga lesz tőlük a tészta.
A lisztet szitáljuk keverőtálba. Ezután adjuk hozzá a sót, a felvert tojásokat és a vizet, dolgozzuk össze az alapanyagokat.
A begyúrt, rugalmas tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 30 percre.
A pihent tésztát helyezzük enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. Ezután szaggassunk belőle 8-10 cm átmérőjű korongokat.
A korongok egyik oldalára vagy a közepére pakoljuk a választott tölteléket, majd hajtsuk félhold alakúra a tésztát, a végeit alaposan rögzítsük. (Félhold helyett kör alakúra is lehet formálni a töltött tésztát.)
A töltött tésztát dobjuk forrásban lévő sós vízbe, és 5-6 perc alatt főzzük készre. Az elkészült tésztát szűrjük le, majd valamilyen szósszal nyakon öntve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu