Török laposkenyér házilag: a pide mesésen puha és levegős
A legtöbb nemzetnek megvan a saját laposkenyérreceptje: most a törökök pidéjét mutatjuk.
Most megtudhatod, hogy készíts foszlós és levegős pidét, amelynek a külseje extrém ropogósra sül. A török laposkenyér egyszerű kelt tésztából készül, a formázása pedig gyerekjáték, így könnyű dolgod lesz vele.
Fogyaszthatod kenyér helyett, mártogatós mellé vagy szendvicskrémhez, de kebabtálhoz és szószos ételek mellé is remek kísérő.
Pide
Hozzávalók 2 darabhoz
A kelt tésztához:
- 25 g friss élesztő
- 150 ml langyos víz
- 1 tk cukor
- 250 g liszt
- 1 tk só
- 2 ek szója- vagy más növényi joghurt
- 1 ek olívaolaj
A díszítéshez:
- 2 ek növényi főzőkrém
- 1 ek szezámmag
- 1 tk köménymag
Elkészítés:
A cukrot keverjük el a langyos vízzel, és morzsoljuk bele az élesztőt. 10 percre tegyük meleg helyre, amíg az élesztő felfut.
Közben egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá az élesztőt, a szójajoghurtot és az olajat, és gyúrjuk össze. Dagasszuk 8-10 percig, majd formázzunk belőle gombócot, takarjuk le fóliával, és 50-60 percig pihentessük meleg helyen.
Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, osszuk két egyforma részre, gyúrjuk át, és formázzunk belőlük lapos korongokat. Helyezzük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és ismét pihentessük 30 percig.
A kenyerek felületét kenjük be növényi főzőkrémmel, egy késsel vagdossuk be rombuszmintában, majd szórjuk rájuk a szezám- és köménymagot. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
-
2024-03-14 10:32:00
-
2023-08-11 09:36:01
-
2023-01-06 10:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!