Török laposkenyér házilag: a pide mesésen puha és levegős

Pide-kenyer-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbb nemzetnek megvan a saját laposkenyérreceptje: most a törökök pidéjét mutatjuk.

Most megtudhatod, hogy készíts foszlós és levegős pidét, amelynek a külseje extrém ropogósra sül. A török laposkenyér egyszerű kelt tésztából készül, a formázása pedig gyerekjáték, így könnyű dolgod lesz vele.

Fogyaszthatod kenyér helyett, mártogatós mellé vagy szendvicskrémhez, de kebabtálhoz és szószos ételek mellé is remek kísérő.

Pide

Pide-kenyer

Hozzávalók 2 darabhoz

A kelt tésztához:

  • 25 g friss élesztő
  • 150 ml langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 250 g liszt
  • 1 tk
  • 2 ek szója- vagy más növényi joghurt
  • 1 ek olívaolaj

A díszítéshez:

  • 2 ek növényi főzőkrém
  • 1 ek szezámmag
  • 1 tk köménymag
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot keverjük el a langyos vízzel, és morzsoljuk bele az élesztőt. 10 percre tegyük meleg helyre, amíg az élesztő felfut.

Közben egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá az élesztőt, a szójajoghurtot és az olajat, és gyúrjuk össze. Dagasszuk 8-10 percig, majd formázzunk belőle gombócot, takarjuk le fóliával, és 50-60 percig pihentessük meleg helyen.

Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, osszuk két egyforma részre, gyúrjuk át, és formázzunk belőlük lapos korongokat. Helyezzük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és ismét pihentessük 30 percig.

A kenyerek felületét kenjük be növényi főzőkrémmel, egy késsel vagdossuk be rombuszmintában, majd szórjuk rájuk a szezám- és köménymagot. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük