Felturbózott pincepörkölt hosszú lében nokedlivel – Kétféle húsból érdemes készíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pincepörkölt hagyományos hazai recept, amit mindenki másképp készít, de az biztos, ezt a kiadós fogást bográcsban vagy jó nagy fazékban érdemes megfőzni.
Ahány ház, annyi szokás, abban viszont mind egyet fogunk érteni, hogy a pincepörkölt borral felöntve az igazi és kétféle húsból érdemes készíteni.
Szokták krumplipörköltnek is nevezni, illetve a szerény háztartásokban csak egyféle húsból főzik, mindenki a lehetőségeinek és az ízlésének megfelelően szervírozza ezt a nagyon finom és laktató ételt.
Apukám vidéken nőtt fel, gyakran bográcsoztak, a pincepörköltet több verzióban is megízlelte: az egyik kedvenc változatában hosszú lében főzik, és attól igazán különleges, hogy a végén nokedlit szaggattnak bele. A receptet mindenki bátran alakíthatja ízlésének megfelelően, sokan babérlevelet és őrölt köményt is használnak a fűszerezésénél, de van, aki fokhagymát vagy szalonnát is tesz bele.
Egyik nap gondoltam egyet és elkészítettem az oly sokat emlegetett pincepörköltet hosszú lében. Lekaptam a konyhaszekrényből a legnagyobb fazekat, csaptunk egy jó nagy lakomát, még a szomszéd is kapott belőle, ráadásul még másnapra is maradt.
Pincepörkölt
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm csülök
- 50 dekagramm lapocka
- 4 fej hagyma
- 12 darab burgonya
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
- víz (amennyi szükséges)
- 2 deciliter bor
Elkészítés:
A megtisztított hagymákat finomra vágjuk, majd kevés olajon dinszteljük. Amikor üveges lesz, rászórjuk a pirospaprikát, utána az összevágott csülköt is rádobjuk, elkeverjük és 15 percig békén hagyjuk. Ezután a kockázott lapocka is a fazékba kerül, sóval, borssal fűszerezzük, alaposan elkeverjük, majd felöntjük borral és annyi vízzel, amennyi ellepi a húst.
A készülő pörköltet folyamatosan ellenőrizzük - keverjük meg, nézzük meg, hogy a hús megpuhult-e. Körülbelül 40-50 perc után a megtisztított, tetszőlegesre felvágott burgonyát is a fazékba dobjuk, alaposan elkeverjük, öntünk még rá vizet, ha szükséges, majd az egészet puhára főzzük. A főzés során elpárolgott folyadékot vízzel pótoljuk.
Amikor kész az étel, szaggassunk bele kevés nokedlit, de ez akár el is hagyható. Tálalásnál kínáljunk mellé savanyút és kenyeret.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors