Felturbózott pincepörkölt hosszú lében nokedlivel – Kétféle húsból érdemes készíteni

ppcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pincepörkölt hagyományos hazai recept, amit mindenki másképp készít, de az biztos, ezt a kiadós fogást bográcsban vagy jó nagy fazékban érdemes megfőzni.

Ahány ház, annyi szokás, abban viszont mind egyet fogunk érteni, hogy a pincepörkölt borral felöntve az igazi és kétféle húsból érdemes készíteni.

Szokták krumplipörköltnek is nevezni, illetve a szerény háztartásokban csak egyféle húsból főzik, mindenki a lehetőségeinek és az ízlésének megfelelően szervírozza ezt a nagyon finom és laktató ételt.

Apukám vidéken nőtt fel, gyakran bográcsoztak, a pincepörköltet több verzióban is megízlelte: az egyik kedvenc változatában hosszú lében főzik, és attól igazán különleges, hogy a végén nokedlit szaggattnak bele. A receptet mindenki bátran alakíthatja ízlésének megfelelően, sokan babérlevelet és őrölt köményt is használnak a fűszerezésénél, de van, aki fokhagymát vagy szalonnát is tesz bele.

Egyik nap gondoltam egyet és elkészítettem az oly sokat emlegetett pincepörköltet hosszú lében. Lekaptam a konyhaszekrényből a legnagyobb fazekat, csaptunk egy jó nagy lakomát, még a szomszéd is kapott belőle, ráadásul még másnapra is maradt.

Pincepörkölt

ppct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kilogramm csülök
  • 50 dekagramm lapocka
  • 4 fej hagyma
  • 12 darab burgonya
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • víz (amennyi szükséges)
  • 2 deciliter bor
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított hagymákat finomra vágjuk, majd kevés olajon dinszteljük. Amikor üveges lesz, rászórjuk a pirospaprikát, utána az összevágott csülköt is rádobjuk, elkeverjük és 15 percig békén hagyjuk. Ezután a kockázott lapocka is a fazékba kerül, sóval, borssal fűszerezzük, alaposan elkeverjük, majd felöntjük borral és annyi vízzel, amennyi ellepi a húst.

A készülő pörköltet folyamatosan ellenőrizzük - keverjük meg, nézzük meg, hogy a hús megpuhult-e. Körülbelül 40-50 perc után a megtisztított, tetszőlegesre felvágott burgonyát is a fazékba dobjuk, alaposan elkeverjük, öntünk még rá vizet, ha szükséges, majd az egészet puhára főzzük. A főzés során elpárolgott folyadékot vízzel pótoljuk.

Amikor kész az étel, szaggassunk bele kevés nokedlit, de ez akár el is hagyható. Tálalásnál kínáljunk mellé savanyút és kenyeret.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük