
Omlós áfonyás keksz a sütisdobozba: szerecsendiótól aromás
Ha egy igazán különleges aprósütit készítenél a klasszikus linzer vagy hókifli mellé, akkor ez az áfonyás keksz nem hiányozhat a sütisdobozból.
A pisztácia igencsak feltörekvő irányt vett az utóbbi években a desszertek világában, amelyhez elegendő, ha csak a dubaji csokoládéra vagy a pisztáciás tiramisura gondolunk. Ez a különleges és értékes alapanyag számos süteménynek vált nélkülözhetetlen részévé.
Ezúttal egy egyszerű és könnyen elkészíthető, pisztáciás-vajas kekszet mutatunk, amelyhez olyan alaphozzávalók szükségesek, mint a liszt, a vaníliakivonat, a tojás, a vaj, a sütőpor és a pisztácia.
A pisztáciát aprítsuk fel, majd tegyük félre.
A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá a cukrot, és kézi habverővel keverjük össze. Adjuk hozzá az egyik tojást és a vaníliakivonatot, majd alaposan verjük fel.
Ezt követően adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót és 50 g felaprított pisztáciát. Keverjük jól össze.
Vegyünk elő egy nagyobb darab frissen tartó fóliát. Enyhén lisztezzük be a kezünket, majd a tésztát halmozzuk a fóliára, és formáljunk belőle egy kb. 30 cm hosszú rönköt.
Csomagoljuk be a tésztát a fóliába, majd 1 éjszakára tegyük be a hűtőbe.
Másnap, a sütést megelőzően, melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál kristálycukrot és a maradék apróra vágott pisztáciát, majd tegyük félre.
A másik tojást enyhén verjük fel, majd kenjük be vele a tésztarönköt.
Ezután forgassuk meg a cukros, pisztáciás keverékben a tésztát, hogy mindenhol alaposan befogja.
Egy éles késsel vágjuk fel a rönköt kb. fél cm-es karikákra.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük bele a kekszeket, egymástól 3-4 cm távolságra.
Süssük őket kb. 7-10 percig, vagy ameddig a szélei aranybarnára nem sülnek.
A kész sütiket vegyük ki a sütőből, pihentessük kb. 2 percig a tepsiben, majd tegyük rácsra.
A teljesen kihűlt sütiket, légmentesen záródó edényben vagy tasakban, akár 3-4 napig is eltárolhatjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu