Isteni pisztáciás keksz: vajas tészta az alapja

4
Nyomtatás
pisztacias-keksz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy kívül enyhén ropogós, belül mégis puha, vajas kekszreceptet mutatunk, ami a pisztácia szerelmeseinek egy újabb álmát válthatja majd valóra.

A pisztácia igencsak feltörekvő irányt vett az utóbbi években a desszertek világában, amelyhez elegendő, ha csak a dubaji csokoládéra vagy a pisztáciás tiramisura gondolunk. Ez a különleges és értékes alapanyag számos süteménynek vált nélkülözhetetlen részévé.

Ezúttal egy egyszerű és könnyen elkészíthető, pisztáciás-vajas kekszet mutatunk, amelyhez olyan alaphozzávalók szükségesek, mint a liszt, a vaníliakivonat, a tojás, a vaj, a sütőpor és a pisztácia.

Pisztáciás keksz

pisztacias-keksz

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 120 g sótlan vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 210 g búzaliszt
  • 0.25 tk.
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk. vaníliakivonat
  • 150 g pisztácia
Recept idők

Elkészítés:

A pisztáciát aprítsuk fel, majd tegyük félre.

A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá a cukrot, és kézi habverővel keverjük össze. Adjuk hozzá az egyik tojást és a vaníliakivonatot, majd alaposan verjük fel.

Ezt követően adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót és 50 g felaprított pisztáciát. Keverjük jól össze.

Vegyünk elő egy nagyobb darab frissen tartó fóliát. Enyhén lisztezzük be a kezünket, majd a tésztát halmozzuk a fóliára, és formáljunk belőle egy kb. 30 cm hosszú rönköt.

Csomagoljuk be a tésztát a fóliába, majd 1 éjszakára tegyük be a hűtőbe.

Másnap, a sütést megelőzően, melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál kristálycukrot és a maradék apróra vágott pisztáciát, majd tegyük félre.

A másik tojást enyhén verjük fel, majd kenjük be vele a tésztarönköt.

Ezután forgassuk meg a cukros, pisztáciás keverékben a tésztát, hogy mindenhol alaposan befogja.

Egy éles késsel vágjuk fel a rönköt kb. fél cm-es karikákra.

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük bele a kekszeket, egymástól 3-4 cm távolságra.

Süssük őket kb. 7-10 percig, vagy ameddig a szélei aranybarnára nem sülnek.

A kész sütiket vegyük ki a sütőből, pihentessük kb. 2 percig a tepsiben, majd tegyük rácsra.

A teljesen kihűlt sütiket, légmentesen záródó edényben vagy tasakban, akár 3-4 napig is eltárolhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon