A szójagranulátumot forrázzuk le annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd tegyük félre 10 percre, hogy beszívja a vizet. Ha ez megtörtént, szűrjük le, és kézzel alaposan nyomkodjuk ki belőle a folyadékot.
Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolaj felét, és folyamatos kevergetés mellett, 5-6 perc alatt alaposan pirítsuk le benne a szójagranulátumot. Szedjük tányérra, és tegyük félre.
Ugyanabban az edényben az olaj másik felén dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a felkockázott paprikát, és őket is pirítsuk 2 percig.
Adjuk hozzá a leszűrt kukoricát és gombát, a sörélesztőpelyhet, tegyük vissza a szójagranulátumot, öntsük hozzá az alaplevet, a főzőkrémet és a darabos paradicsomot, majd fűszerezzük a sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és friss bazsalikommal. Tetszés szerint édesítsük 1-2 teáskanál cukorral.
Rotyogtassuk 10 percig, majd keverjük el benne a reszelt sajtot, és vegyük le a tűzről. Még melegen fogyasszuk.