Villámgyors pizzás háromszögek leveles tésztából – Ropogós szezám van a tetején

pizzás táska rosenstein cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az étel, amin vagy amiben pizzaszósz van, csak finom lehet, így nem is volt kérdés, hogy mit sütök meg Rosenstein Tímea Hámán-táska című szakácskönyvéből.

A szakácskönyv tematikája a Hámán-táskára, erre az édes vagy sós háromszög alakú sós süteményre épül. A sütemény hagyományosan Purimi étel, de aki egyszer kóstolta, biztosan elkészíti az év más szakában is. Purimkor a zsidók a perzsa uralom alóli megmenekülésre emlékeznek, amelyet Eszter könyve mesél el. No, és persze evés-ivással, többek között Hámán-táskával ünnepelnek. A hagyományos receptet minden évben elkészítem, idén is így tettem. 

Rosenstein Tímea szakácskönyvében ezt az egy süteményt többféle változatban készíti el, nemcsak sós vagy édes, hanem glutén- vagy akár cukormentesen is. A szerző azokra is gondolt, akiknek nincs ideje a tésztagyúrással bíbelődni - néhány változat kész leveles tésztából is elkészíthető. A receptkönyvből mindenképpen sós változatot szerettem volna készíteni. Sokáig tűnődtem, hogy melyiket süssem meg, végül biztosra mentem, így a pizzaszószosra esett a választásom. Sajnos fekete szezámmagom nem volt itthon, úgyhogy csak fehéret szórtam rá, de így is nagyon finom lett. Legközelebb a lazacosat fogom elkészíteni. 

Pizzás háromszög

Hámán-táska receptkönyv belső

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 200 gramm mozzarella
  • 1 fej hagyma
  • 150 gramm paradicsompüré
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 darab tojás
  • díszítéshez szezámmag
  • 1 evőkanál libazsír
  • opcionális víz (szószhoz)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk zsírt, pirítsuk rajta néhány percig. Aprítógépbe tegyük bele a sajtot, a hagymát, a paradicsompürét és az oregánót, turmixoljuk egyneművé. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy evőkanál vizet.

Verjük fel a tojást. A leveles tésztát terítsük ki, nyújtsuk 2 milliméter vékonyságúra, majd kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Fordítsuk meg a tésztát, szaggassunk belőle 5 centiméter átmérőjű köröket. A karikák széleit kenjük meg vékonyan vízzel, tegyünk mindegyik közepére egy kávéskanálnyit a paradicsomos püréből, majd hajtsuk fel három oldalról és szorosan nyomkodjuk össze a végeit. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Sütőpapírral borított tepsin süssük a háromszögeket 12-13 percig. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük