Villámgyors pizzás háromszögek leveles tésztából – Ropogós szezám van a tetején
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Az étel, amin vagy amiben pizzaszósz van, csak finom lehet, így nem is volt kérdés, hogy mit sütök meg Rosenstein Tímea Hámán-táska című szakácskönyvéből.
A szakácskönyv tematikája a Hámán-táskára, erre az édes vagy sós háromszög alakú sós süteményre épül. A sütemény hagyományosan Purimi étel, de aki egyszer kóstolta, biztosan elkészíti az év más szakában is. Purimkor a zsidók a perzsa uralom alóli megmenekülésre emlékeznek, amelyet Eszter könyve mesél el. No, és persze evés-ivással, többek között Hámán-táskával ünnepelnek. A hagyományos receptet minden évben elkészítem, idén is így tettem.
Rosenstein Tímea szakácskönyvében ezt az egy süteményt többféle változatban készíti el, nemcsak sós vagy édes, hanem glutén- vagy akár cukormentesen is. A szerző azokra is gondolt, akiknek nincs ideje a tésztagyúrással bíbelődni - néhány változat kész leveles tésztából is elkészíthető. A receptkönyvből mindenképpen sós változatot szerettem volna készíteni. Sokáig tűnődtem, hogy melyiket süssem meg, végül biztosra mentem, így a pizzaszószosra esett a választásom. Sajnos fekete szezámmagom nem volt itthon, úgyhogy csak fehéret szórtam rá, de így is nagyon finom lett. Legközelebb a lazacosat fogom elkészíteni.
Pizzás háromszög
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 csomag leveles tészta
- 200 gramm mozzarella
- 1 fej hagyma
- 150 gramm paradicsompüré
- 1 teáskanál oregánó
- 1 darab tojás
- díszítéshez szezámmag
- 1 evőkanál libazsír
- opcionális víz (szószhoz)
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk zsírt, pirítsuk rajta néhány percig. Aprítógépbe tegyük bele a sajtot, a hagymát, a paradicsompürét és az oregánót, turmixoljuk egyneművé. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy evőkanál vizet.
Verjük fel a tojást. A leveles tésztát terítsük ki, nyújtsuk 2 milliméter vékonyságúra, majd kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal. Fordítsuk meg a tésztát, szaggassunk belőle 5 centiméter átmérőjű köröket. A karikák széleit kenjük meg vékonyan vízzel, tegyünk mindegyik közepére egy kávéskanálnyit a paradicsomos püréből, majd hajtsuk fel három oldalról és szorosan nyomkodjuk össze a végeit.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Sütőpapírral borított tepsin süssük a háromszögeket 12-13 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors