Sűrű, padlizsános shakshuka: remegős tükörtojás ül a tetején

padlizsanos-shakshuka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szaftos, sűrű, tartalmas és még mutatós is az izraeli lecsó, friss kenyérrel tunkolva nincs nála jobb fogás a hűvös napokra.

Manapság a TikTok a legjobb receptek tárháza, számtalan videót mentek el, aztán persze nem győzöm őket elkészíteni. A padlizsános shakshuka ötlete is ott jött velem szembe, méghozzá az egyik kedvencemnél, GialloZafferanónálnektek is bátran ajánlom az oldalát, érdemes bekövetni.

Bár a lecsóra általában nyári ételként tekintünk, ez a padlizsános, izraeli változat hűvösebb időben is megállja a helyét. A sült zöldségtől nagyon laktató és ízletes lesz, a remegős sárgájú tojás pedig felteszi az i-re a pontot.

Maga a shakshuka gyorsan és egyszerűen elkészíthető, igaz, ennél a változatnál rá kell szánni egy kis időt a padlizsán előkészítésére. A lila zöldség egy fej fokhagymával együtt kerül a sütőbe, ahol krémesre sülnek, valódi ízbomba lesz a velük készült izraeli lecsó.

Ha remegős tojásra vágysz, nagyjából 8-10 percig hagyd fedő alatt sülni, így picit krémes, de még folyós lesz a sárgája.

Padlizsános shakshuka

padlizsanos-shakshuka2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 közepes db padlizsán
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 2 darab paradicsom
  • 1 db chilipaprika
  • 4 db tojás
  • 0.5 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra. A fokhagymafej tetejét vágjuk le. Tegyük mindkettőt egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Locsoljunk rájuk kb. 2 ek. olajat, oszlassuk el a zöldségeken, majd sózzuk, borsozzuk őket. Borítsuk be őket alufóliával, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg egy villa könnyedén bele nem megy a padlizsán húsába.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék 2 ek. olajat, dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát. Szórjuk rá a kakukkfüvet, majd dinszteljük puhára. 

Mikor puha, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, keverjük össze, majd mehet bele a két összekockázott paradicsom és az egész (vagy pár szelet) chilipaprika is. Alacsony lángon főzzük a szószt, míg a paradicsom összeesik. Sózzuk, borsozzuk. 

Közben az elkészült padlizsánokat pucoljuk meg, a húsukat vágjuk össze, szinte pépesítsük egy éles kés segítségével. A fokhagymafejből nyomjuk ki a megsült gerezdeket, azokat is vágjuk egészen apróra, pépesítsük. A padlizsánt és a fokhagymát adjuk hozzá a paradicsomos alaphoz, keverjük egybe.

Fedő alatt főzzük kb. 5-8 percig a szószt, közben kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk. 

Üssünk négy tojást a padlizsános alap tetejére, a sárgáját picit sózzuk, majd szórjunk rájuk petrezselymet. Fedjük le a serpenyőt egy tetővel, hagyjuk főni a tojásokat 8-10 percig, míg a közepük remegős lesz, a fehérje pedig megszilárdul.

Friss bagettel kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük