
Sűrű, padlizsános shakshuka: remegős tükörtojás ül a tetején

Szaftos, sűrű, tartalmas és még mutatós is az izraeli lecsó, friss kenyérrel tunkolva nincs nála jobb fogás a hűvös napokra.
Manapság a TikTok a legjobb receptek tárháza, számtalan videót mentek el, aztán persze nem győzöm őket elkészíteni. A padlizsános shakshuka ötlete is ott jött velem szembe, méghozzá az egyik kedvencemnél, GialloZafferanónál, nektek is bátran ajánlom az oldalát, érdemes bekövetni.
Bár a lecsóra általában nyári ételként tekintünk, ez a padlizsános, izraeli változat hűvösebb időben is megállja a helyét. A sült zöldségtől nagyon laktató és ízletes lesz, a remegős sárgájú tojás pedig felteszi az i-re a pontot.
Maga a shakshuka gyorsan és egyszerűen elkészíthető, igaz, ennél a változatnál rá kell szánni egy kis időt a padlizsán előkészítésére. A lila zöldség egy fej fokhagymával együtt kerül a sütőbe, ahol krémesre sülnek, valódi ízbomba lesz a velük készült izraeli lecsó.
Ha remegős tojásra vágysz, nagyjából 8-10 percig hagyd fedő alatt sülni, így picit krémes, de még folyós lesz a sárgája.
-
2023-10-17 10:16:01
-
2023-10-08 11:08:01
-
2023-10-05 06:30:01
Padlizsános shakshuka

Hozzávalók 4 személyre
- 2 közepes db padlizsán
- 1 fej fokhagyma
- 4 ek olaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 fej vöröshagyma
- 0.5 tk kakukkfű
- 1 ek sűrített paradicsom
- 2 darab paradicsom
- 1 db chilipaprika
- 4 db tojás
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra. A fokhagymafej tetejét vágjuk le. Tegyük mindkettőt egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Locsoljunk rájuk kb. 2 ek. olajat, oszlassuk el a zöldségeken, majd sózzuk, borsozzuk őket. Borítsuk be őket alufóliával, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg egy villa könnyedén bele nem megy a padlizsán húsába.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék 2 ek. olajat, dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát. Szórjuk rá a kakukkfüvet, majd dinszteljük puhára.
Mikor puha, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, keverjük össze, majd mehet bele a két összekockázott paradicsom és az egész (vagy pár szelet) chilipaprika is. Alacsony lángon főzzük a szószt, míg a paradicsom összeesik. Sózzuk, borsozzuk.
Közben az elkészült padlizsánokat pucoljuk meg, a húsukat vágjuk össze, szinte pépesítsük egy éles kés segítségével. A fokhagymafejből nyomjuk ki a megsült gerezdeket, azokat is vágjuk egészen apróra, pépesítsük. A padlizsánt és a fokhagymát adjuk hozzá a paradicsomos alaphoz, keverjük egybe.
Fedő alatt főzzük kb. 5-8 percig a szószt, közben kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk.
Üssünk négy tojást a padlizsános alap tetejére, a sárgáját picit sózzuk, majd szórjunk rájuk petrezselymet. Fedjük le a serpenyőt egy tetővel, hagyjuk főni a tojásokat 8-10 percig, míg a közepük remegős lesz, a fehérje pedig megszilárdul.
Friss bagettel kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!