A cukrászok azt szokták mondani, hogy a szép, légies piskóta lelke a tojás. Igen ám, az ember nem is kíván vitába szállni a mesteremberekkel, de azt is el kell ismernünk, hogy tojás nélkül is készülhet piskóta. Sajnos vannak tojásérzékenyek, ők, ha szeretnének, sem fogyaszthatják a belőle készült finomságokat, és a vegánokról sem szabad megfeledkezni.
A finom süti mindenkinek jár: érdemes kipróbálni a tojásmentes piskótaváltozatokat, aztán eldönteni, melyik a legjobb. A múltkor már mutattunk egy szuper receptet, most egy másikat osztunk meg.
Milyen formában süljön?
Ha piskótatekercset készítesz belőle, akkor egy nagyobb méretű tepsibe is simíthatod, hisz a roládnál nem szükséges, hogy magasra emelkedjen a tészta. Ha viszont tortát készítenél belőle, akkor 18 centiméteres forma ajánlott. Itt a sütési idő is változik, akár 40 perc is szükséges, míg a tészta elkészül. A sütésnél tűpróbát érdemes alkalmazni.
Hozzávalók
4 személyre
- 180
g
cukor
- 300
ml
víz (szobahőmérsékletű)
- 70
ml
olaj
- 300
g
finomliszt
- 1
csipet
só
- 1
teáskanál
szódabikarbóna
- 1
teáskanál
sütőpor
- olaj a forma kikenéséhez
- Elkészítési idő: 25 perc
- Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítés:
A cukrot a vízzel keverjük össze, majd az olajat is adjuk hozzá.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval, szódabikarbónával és a sütőporral. Ezután a cukros folyadékot apránként csorgassuk hozzá, és keverjük csomómentesre.
A 18 centis tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki olajjal, majd simítsuk bele a masszát. Ezután toljuk 175 fokos sütőbe. Ekkora formában készítve akár 35-40 perc is kell neki, de minél nagyobb a forma, annál kevesebb időre van szüksége.