Légies, tojásmentes piskóta: ezekkel az arányokkal lesz tökéletes
A puha piskótába nem kerül tojás, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. A sütiből pompás torta vagy rolád alkotható.
A piskótát mindenki szereti, sok változatban kipróbálható, lehet az olajos, vajas, joghurtos, tojásos vagy épp tojás nélküli. A piskóta akkor tökéletes, ha légies, szép magasra megemelkedik. A tökéletes textúráért a tojás a felelős, ám ha valaki érzékeny az alapanyagra, vagy egyszerűen elfogyott, akkor sem kell kétségbe esni. A puha, szaftos piskóta szerencsére tojás nélkül is készülhet, helyette sütőpor, szódabikarbóna és citromlé járul hozzá a magas tésztához.
A masszát megsütheted tortaformába vagy tepsibe simítva is. Bármilyen édes töltelékkel tökéletes, cifrázd bátran, egyszerű, mégis nagyszerű desszertet alkothatsz belőle.
Tojásmentes piskóta
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 dl víz
- 5 evőkanál olaj
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, cukrot, vaníliás cukrot, szódabikarbónát és a sütőport. Ezután a vizet, olajat és a citromlevet is keverjük hozzá, majd simítsuk sütőpapírral bélelt, 20-22 centis tortaformába a masszát.
A piskótát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. A sütésnél érdemes tűpróbát alkalmazni. Minél nagyobb formát használunk, annál kevesebb idő kell neki.
-
2024-04-16 10:16:01
-
2024-04-11 08:32:01
-
2024-04-04 09:36:02
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!