
Frissítő quinoa-saláta tavaszi zöldekkel - Feltölti a kimerült vitaminraktárakat
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Filmes ételek kvíze 2. rész: a Jóbarátokban milyen sütit ettek a földről?
Itt a tavasz, és egyre több finom, friss zöldség van a piacon. Ebbe a salátába retek és spenót kerül, mindkettő remek választás, a tavaszi szezon két alapdarabja.
Kötelező ilyenkor friss idényzöldségeket enni. A tél folyamán kimerült vitaminraktáraink feltöltésének fontos forrásai a zsenge, tavaszi zöldfélék.
Hogy a saláta kellőképpen kiadós legyen, a közkedvelt dél-amerikai álgabona, a quinoa, és tojás is kerül bele. A quinoa már önmagában remek fehérjeforrás, de a tojással együtt egészen zseniális. Quinoát egyébként nem csak a fehérjetartalma miatt érdemes fogyasztani, remek gluténmentes alapanyag, tele van rosttal, így jót tesz az emésztésnek, továbbá magas B-, C- és E-vitamin, valamint kálium, kalcium, magnézium, vas és cink tartalma. A céklából választható színes, rózsaszín fehér is, sőt, akár sárga is.
Egy jó salátát egy jó öntet tesz igazán finommá. A vitamindús, quinoás tavaszi salátát egy frissítő, citromos-tahinis öntettel koronázzuk meg. Reggelire, ebédre vagy akár vacsorára is ideális választás ez a finom saláta.
Quinoa-saláta tavaszi zöldségekkel

Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta
- 250 gramm quinoa
- 250 gramm bébispenót
- 1 darab cékla
- 4 darab tojás
- 500 milliliter zöldségalaplé
- ízlés szerint só
Öntet
- 0.25 bögre tahini
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál szűretlen almaecet
- 1 evőkanál juharszirup
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.25 bögre víz
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A quinoát folyóvíz alatt mossuk át, csöpögtessük le. Száraz serpenyőben, kevergetve melegítsük, pirítsuk, míg illatozni nem kezd. Ekkor öntsük fel fél liter zöldségalaplével vagy vízzel, utóbbi esetben sózzuk. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a lángot, és fedő alatt, közepes hőfokon lassan főzzük készre.
Míg a quinoa fő, tegyük oda a tojásnak a vizet. Forrásban lévő vízbe csúsztatva 5-6 perc alatt félkeményre fő a tojás. A fenyőmagot forró, száraz serpenyőben pirítsuk, míg illatozni nem kezd.
Hacsak nem konyhakész bébispenótot használunk, nagyon alaposan mossuk át. Én általában kézi salátacentrifugát használok erre a célra. Előbb vízbe áztatom a spenótot, hagyom egy kicsit állni, majd a szűrőt kivéve, folyóvíz alatt is átmosom. Végül szárazra pörgetem a leveleket.
A retket daraboljuk fel.
Az öntethez a tahinit, a citromlevet, az almaecetet, a juharszirupot, a fokhagymát, sót, borsot és a vizet tegyük egy befőttes üvegbe, először egy kanállal keverjük el, majd zárjuk be az üveget és rázzuk, amíg az öntet tökéletesen egynemű nem lesz.
A salátához a quinoát, a spenótot, a retket egy tálban összekeverjük. A tojást a tetejére pakoljuk, és a pirított fenyőmaggal megszórjuk. Ízlés szerint a salátaöntettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images