Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
Ez a gyors keksz remek választás, ha általában nincs időd reggelizni, de az üres kalóriákat azért kerülnéd, mint amiket például egy gyors péksüti tud nyújtani. Olyan teljes értékű alapanyagok alkotják, mint a zabpehely, a reszelt répa vagy a quinoa, mindezt pedig olajos magvak és mandulavaj teszik még tartalmasabbá.
És ha mindez még nem győzött meg arról, hogy érdemes megsütnöd, akkor ez meg fog: a recept finomított cukor helyett juharszirupot használ, ami egy antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag édesítő, és egyben hidratálja is a tésztát.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a zabpehelyliszet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért és a sót.
Adjuk hozzá a főtt quinoát és a répát, és alaposan keverjük össze őket.
Egy kisebb tálban keverjük a lenmagliszthez a meleg vizet, és tegyük félre 10 percre, hogy besűrűsödjön. Ez lesz a tojáspótlónk.
Egy közepes tálban keverjük össze a mandulavajat, a kókuszolajat és a juharszirupot, majd adjuk hozzá az elkészült lentojást is.
Keverjük a tál tartalmát a száraz hozzávalókhoz, és végül forgassuk bele a diódarabokat is (vagy mogyorót, mandulát, ha azt használunk).
Kanalazzunk 1-1,5 evőkanálnyi adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk őket kerekre. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Vegyük ki a sütőből, és mielőtt tányérra szedjük a kekszeket, hagyjuk 10 percig hűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu