Bácskai rizses hús a mama receptje szerint: jó szaftosan az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hagyományos kedvenc eredetileg sertéshússal készül, de szárnyassal is kipróbálhatod a receptet.
Ahány ház, annyi szokás, még az olyan hagyományos, egyszerű étek, mint a bácskai rizses hús sem készül egyformán, háztartásonként más receptre esküsznek. Az eredeti sertéshússal készül, de szárnyassal is helyettesítheted. A rizses húsnak ismertek olyan változatai, melyekbe borsó vagy zöldbab kerül, ez is ízlés kérdése. A klasszikus receptet követve a rizst a kész pörköltbe kell főznöd, de külön is elkészítheted, utána elég a szafttal egybekeverni, de egymás mellé szedve is kínálhatod, ahogy tetszik.
A bácskai rizses hús akkor jó, ha szaftos, igazi tunkolós étel, amely mellé a savanyúság kötelező, de kenyeret is kínálhatsz hozzá. Ha szereted a csípős ételeket, akkor az egyik paprikát cseréld hegyes erősre, vagy 1 evőkanál csípős paprikakrémet keverj a pörkölthöz.
Bácskai rizses hús
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál piros fűszerpaprika
- 2 darab tv-paprika
- 2 darab paradicsom
- 1 darab sárgarépa
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 bögre (2,5 dl) rizs
Elkészítés:
A húst ízlés szerint kockázzuk fel, majd tegyük félre.
A hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra és tegyük félre.
A paprikát, paradicsomot és a sárgarépát apróra kockázzuk fel, utána tegyük félre.
Egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre, utána keverjük hozzá a fokhagymát. Körülbelül 1 perc után forgassuk hozzá az előkészített húst, gyakran kevergetve pirítsuk fehéredésig.
Miután a hús színt kapott, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, sóval és borssal ízesítsük, ha szükséges, 1 deci vizet öntsünk hozzá. Fedő alatt főzzük 20-25 percig, utána keverjük hozzá az apróra vágott zöldségeket és főzzük még 20-25 percig.
A rizst főzzük meg a szokásos módon, majd forgassuk egybe a szaftos raguval.
Fotó: Getty Images