Remegős, békebeli kocsonya: jó sok hússal, lassan főzve készítsd

7
Nyomtatás
Remegős békebeli kocsonya cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kocsonya akkor az igazi, ha jó sok, úgynevezett kocsonyahússal készül, ezektől kapja meg jellegzetes ízét és állagát.

A kocsonya ősi étel, mely a téli szezonban, év végén sok családban kötelező fogás. A finomság sokféle változatban kipróbálható, van, aki húsból, zöldségekből vagy halból alkotja meg. Mi most sertésrészekkel készítve ajánljuk.

A fogás régi recept alapján csak kocsonyahúsból készül, ezektől kapja meg remegős állagát. Ha szeretnéd, zöldségeket is dobhatsz a fazékba, a sárgarépa, fehérrépa, zeller csak még jobbá teszik az ételt.

Amire figyelj!

  • A jó kocsonya készítésének egyik nagy titka, hogy szép lassan főzd készre. Ez idő alatt a hús vajpuha lesz, a csontokból pedig kifő a természetes kocsonyásító anyag.
  • A szép tálalás érdekében egy éjszakára feltétlen tedd hűtőbe. Így másnap akár tányérra is borítható a kocsonya.
  • A csípős ízek kedvelői hegyes erős paprikát is főzhetnek a kocsonyába.

Remegős, békebeli kocsonya

Remegős békebeli kocsonya ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 70 dkg sertésköröm
  • 2 darab sertésfarok
  • 2 darab sertésfül
  • 50 dkg füstölt tarja
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 marék egész szemes bors
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított húsokat (sertésköröm, sertésfarok, sertésfül, füstölt tarja) helyezzük egy nagy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és forraljuk fel. Ezután habozzuk le, majd tegyük a húsok mellé a megtisztított hagymát és fokhagymát, illetve a fűszereket (só, egész szemes bors, babérlevél).

A kocsonyát alacsony láng felett, gyöngyözve, 5-6 órán keresztül főzzük, míg a hús megpuhul, a természetes zselésítő kifő a csontokból.

Az elkészült kocsonyából szedjük ki a húsokat, adagoljuk tálkákba.

A kocsonyalét szűrjük át, majd ezt a tiszta lét öntsük az adagokra.

Az elkészült kocsonyaadagokat tegyük egy éjszakára hűtőbe, majd másnap fűszerpaprikával megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon