7 szuper recept hónapos retekből: salátában és pirosra sütve is finom
A zsenge, ropogós retek nem hiányozhat a tavaszi asztalról, mutatjuk, milyen finomságok készülhetnek a picit pikáns zamatú zöldségből.
Hacsak nem agyonpermetezett retket szereztél be, nem érdemes eldobnod a levelét, isteni pesztót készíthetsz belőle! Nagyon alaposan át kell mosni, de utána már bátran használható a biozöldség zöldje.
A hagyományos, bazsalikomos pesztóhoz hasonlóan olívaolaj, parmezán, citromlé és fenyőmag kerül mellé, de utóbbit bátran lecserélheted dióra vagy mandulára, úgy picit édeskésebb, lágyabb ízű lesz a végeredmény.
Mivel a retek levele, hasonlóan a gumójához, picit csípős, fűszeres, ha túl erősnek érzed, érdemes keverni: használhatod fele-fele arányban bazsalikommal, petrezselyemmel, bébispenóttal is.
A leveleket nagyon alaposan mossuk meg, majd csöpögtessük le, tegyük papírtörlőre.
A fokhagymát pucoljuk meg.
Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd dolgozzuk krémes állagúra. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítsük.
Fotók: Getty Images