Készíts pesztót reteklevélből: maradékfelhasználás okosan

12
Nyomtatás
reteklevel-peszto2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ne dobd ki a retek levelét, mert a gumóhoz hasonlóan borsos, csípős íze van, számtalan receptben felhasználható!

Hacsak nem agyonpermetezett retket szereztél be, nem érdemes eldobnod a levelét, isteni pesztót készíthetsz belőle! Nagyon alaposan át kell mosni, de utána már bátran használható a biozöldség zöldje. 

A hagyományos, bazsalikomos pesztóhoz hasonlóan olívaolaj, parmezán, citromlé és fenyőmag kerül mellé, de utóbbit bátran lecserélheted dióra vagy mandulára, úgy picit édeskésebb, lágyabb ízű lesz a végeredmény. 

Mivel a retek levele, hasonlóan a gumójához, picit csípős, fűszeres, ha túl erősnek érzed, érdemes keverni: használhatod fele-fele arányban bazsalikommal, petrezselyemmel, bébispenóttal is.

Reteklevélpesztó

reteklevel-peszto

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 40 g reteklevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. extraszűz olívaolaj
  • 1 ek. citromlé
  • 25 g parmezán
  • 2 ek. fenyőmag vagy mandula
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A leveleket nagyon alaposan mossuk meg, majd csöpögtessük le, tegyük papírtörlőre.

A fokhagymát pucoljuk meg.

Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd dolgozzuk krémes állagúra. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon