
Ha így készíted, imádni fogod a paradicsomos káposztát – Felejtsd el a menzás emlékeket

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Joghurtos krumplisaláta ropogós zöldségekkel: köretként is mennyei

Puha, légies sárgarépaszuflé: különleges húsvéti desszertet mutatunk

Egyszerű, omlós vajas keksz: kedvedre formázhatod, szaggathatod

Dijoni mustárral sült krumpli: ízletes és gyors köret húsok mellé

Ropogós, aranybarna morzsában sült skót tojás: egyszerű az elkészítése
Néha érdemes elkészíteni a régi menzás ételeket, hogy lássuk, mennyit változott az ízlésünk azóta.
Kétféle ember létezik: aki imádja vagy imádta a menzás kosztot, és akit a világból ki lehetett vele kergetni. Én az utóbbiba tartozom, ezért is volt számomra megdöbbentő, amikor a kisfiam a menzán kóstolt ételt kért ebédre. Azt gondoltam, hogy az édességgel nem nyúlhatok mellé, így menzás piskótát készítettem, persze minőségi alapanyagokból. Ha kipróbálnál mást is, akkor ezeket a recepteket is megfőzheted otthon, garantáltan előhozzák a menzás emlékeket, de a jó értelemben.
A paradicsomos káposztát sem szeretném senkire ráerőltetni, de ha harapható a káposzta és jó minőségű a paradicsomszósz, akkor egészen más élményt kapsz. A menzáról csak arra emlékeztem, hogy tele volt egész köménymaggal, amit nagyon nem szerettem, így most őrölttel készítettem. A legtöbbször oldalassal tálalják, de most húsmentes napot tartottam, és csak egy szelet kovászos kenyeret vágtam hozzá.
Retró paradicsomos káposzta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej káposzta
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál kömény (őrölt)
- 2 darab házi leveskocka
- 1 liter paradicsompassata
- 100 gramm sűrített paradicsom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A káposztát vékonyan csíkozzuk fel – ne reszeljük, hogy ne legyen szottyos –, tegyük egy tálba, sózzuk le, és hagyjuk egy fél órát állni.
A hagymát vágjuk egészen apróra.
Egy lábasban forrósítsunk olajat, és pirítsuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a cukrot és a káposztát, és addig keverjük, amíg a káposzta összeesik. Öntsük rá a kb. 2 deci vízben feloldott házi leveskockát, adjuk hozzá a fűszereket, takarjuk le, és főzzük puhára. Öntsük hozzá a passatát (az üvegben maradt paradicsomot egy kevés vízzel öntsük fel, azt is adjuk hozzá), és kanalazzuk bele a sűrített paradicsomot is. Várjuk meg, amíg felforr, vegyük le a lángot, és főzzük 15-20 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors