Isteni, fűszeres ricottagombócok paradicsomszószba főzve: laktató fogás húsmentesen
Igazi olasz fogás a paradicsomos ricottagombóc, sokkal könnyedebb, mint a húsos receptek, de ízeiben legalább olyan gazdag.
A cukkini ideális választás azok számára, akiknek fontos az egészséges táplálkozás. Alacsony a kalóriatartalma, viszont gazdag antioxidánsokban, rostban és vitaminban.
A cukkini sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy számos ételben a legkülönbözőbb módon használjuk fel. Lehet grillezni, párolni, sütni, kiváló belőle a leves, a tócsni, a chips, de még sütibe is belecsempészheted.
Az egyik legjobb elkészítési módja, ha krémes ricottával töltöd meg. Paradicsomszószban sütve, zöldfűszerekkel megbolondítva még különlegesebb fogást tehetsz az asztalra.
Egy közepes lábosban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd dinszteljük meg.
Tegyük hozzá a konzervparadicsomot, a cukrot, az oregánót, a sót és a borsot. Főzzük kis lángon körülbelül 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
A cukkiniket mossuk meg, majd egy zöldséghámozóval hosszábban vágjuk olyan vékony és hosszú szeletekre, hogy könnyen lehessen hajlítani. (Ha esetleg nem hajlanak a szeletek, röviden hőkezeljük őket, hogy megpuhuljanak.)
Egy tálban keverjük össze a ricottát, a reszelt parmezánt, a kis darabokra vágott spenótot, a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot, a sót és a borsot.
A cukkiniszeletek egyik végére kanalazzunk ricottás keveréket, majd tekerjük fel a szeleteket.
Öntsük a paradicsomszószt egy hőálló edénybe, és rakjuk bele a ricottával töltött cukkinitekercseket. Locsoljuk meg olívaolajjal a tetejüket, és toljuk előmelegített sütőbe. Süssük 180 fokon 25-30 percig, amíg a tekercsek teteje aranybarna lesz. Tálalás előtt még megszórhatjuk bébispenóttal vagy bazsalikommal.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu