A 10 legjobb receptünk rizsből: sós és édes fogásokat is mutatunk
Reformétkezés ide vagy oda, a mai napig az egyik legnépszerűbb köret a rizs. Egyáltalán ne becsüld le, mert nagyon változatosan készítheted el, akár egészséges verzióban is.
A rizsből nem csak köret kerülhet az asztalra, rengeteg izgalmas fogás alkotható belőle. A magyar konyha egyik nagy kedvence a pörköltalappal készült rizses hús, de más tartalmas étel is összedobható a köretből.
A rizssaláta vagy rizses egytál sokféle plusszal kipróbálható: főtt virsli helyett sült virsli vagy kolbász is keverhető a finomságokhoz. Zöldségekből is bő a választék, borsó helyett kukoricával is működik a recept, sőt még aszalt paradicsommal is feldobható. A fűszerekkel is megéri játszani, mediterrán aromák, friss zöldfűszerek vagy pikánsabb ízek is megbolondíthatják.
A tojást forrásban lévő vízben 8-12 perc alatt főzzük meg, majd hűtsük ki és pucoljuk meg, vágjuk fel tetszőlegesen.
A virslit annyi vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi, majd mikor gyöngyözik, zárjuk el a lángot. A virslit fedjük le és hagyjuk így a vízben 4-5 percig. Ezután vegyük ki a vízből és vágjuk fel tetszőlegesen.
A zöldségeket (vöröshagyma, sárgarépa, cukkini, kaliforniai paprika) mossuk meg és tetszőlegesen vágjuk fel.
Magas falú edényben egy kevés olajat hevítsünk, majd dobjuk rá a zöldségeket (vöröshagyma, sárgarépa, cukkini, paprika, zöldborsó), és pirítsuk 2-3 percig. Ezután adjuk hozzá a rizst, keverjük át, majd adjuk hozzá a vizet. A zöldséges rizst fűszerezzük sóval és borssal, majd lefedve főzzük addig, amíg a rizs megpuhul, a folyadékot teljesen magába szívja (15-20 perc). Ezután vegyük le a tűzhelyről, és lefedve hagyjuk még állni 10-15 percet, közben gyakran keverjük át.
A zöldséges rizshez az előkészített főtt tojást és virslit is keverjük hozzá.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu