A házi sütésű bagelnek nincsen párja: így készítve biztos a siker
Az aranybarnára sütött, lyukas közepű zsemle kívül ropogós, belül kellemesen puha. Ha eddig még nem próbálkoztál az elkészítésével, most itt az ideje.
A frissen sült házi kenyérnek nincsen párja: szerencsére ma már sok izgalmas receptet lehet kipróbálni, amelyeket nem is olyan nehéz megalkotni. Ez a ropogós kenyérkarika is egyszerűen összedobható, akár paprikás krumpli mellé is kínálható.
A kenyérkarika formázása ízlés szerint alakítható: lehet teltebb is a karika, de érdemes vékonyabbra húznod, úgy sokkal ropogósabb lesz a házi péksütemény.
Az élesztőt a cukorral együtt keverjük el a vízben, takarjuk le és várjuk meg, amíg felfut (8-12 perc).
A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és az olajat, majd az egészet alaposan dagasszuk ki. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 60 percig kelesszük.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd osszuk 8 egyforma darabra.
A tésztadarabokból formázzunk gombócokat. A tésztagombócok közepébe az ujjunkkal fúrjunk egy lyukat, és ezt óvatosan kezdjük el tágítani, addig, amíg a tészta egy szép kör alakot kap.
A tésztakarikákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, fújjunk rájuk kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. A sütési idő a kenyérkarikák méretétől és a sütőtől is függ. A lényeg, hogy szép aranybarnára süljön.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu