Sósan is finom a zsidó süti, a rugelach – Reszelt sajttól és sajtkrémtől lesz puha
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rugelach legtöbbször édes töltelékkel töltött csavart kifli, de most sós változatban készült.
A rugelach hagyományosan zsidó sütemény, amelyet két zsidó ünnepre biztosan megsütnek, de olyan népszerű, hogy sok helyen már egész évben megtalálható a pékségekben és kávézókban. A klasszikus recept édes töltelékkel készül, a tésztája krémsajttól omlós. Hasonlóan ünnepi, édes és puha tésztájú sütemény a Hámán táska is.
A tésztájának fontos a pihentetés, legalább két órát kell hagyni a hűtőben, de az sem baj, ha egész éjszakára ott marad. Utána csak nyújtani és tekerni kell. Aki nem édesszájú, annak jó hír, hogy ez a süti sósan is isteni finom, a tésztájába reszelt sajt kerül. Érdemes zsíros, ízes sajtot választani, a gouda tökéletesen megfelel. Frissen a legfinomabb, de ha véletlenül nem fogyna el, akkor másnap még biztosan puha marad.
Sajtkrémmel gyúrt rugelach
Hozzávalók 24 darabhoz
Rugelach:
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 2 kávéskanál só
- 120 gramm krémsajt (natúr)
- 150 gramm sajt (reszelt)
Tetejére:
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A krémsajtot egy tálban keverjük össze a puha vajjal. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a krémsajtos keverékhez és gyúrjuk egynemű masszává. Formázzunk belőle cipót, tegyük folpackba, majd legalább 2 órára a hűtőbe.
Amikor kivettük, vágjuk ketté. Az egyik felét tegyük egy lisztezett deszkára, nyújsuk ki 1-1,5 centiméter vastag köralakra. Szórjuk rá a reszelt sajt felét, kicsit nyomkodjuk le. A kört vágjuk egyforma cikkekre, majd a szélesebb végüktől kezdjük el feltekerni, hogy kiflialakot kapjunk. A tészta másik felével ismételjük meg ugyanezt.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket a felvert tojással. Süssük 25 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors