Selymes, sajtos brokkolikrémleves: öröm belőle minden falat

Sajtos brokkolikrémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes brokkolikrémleves a sajttól laktatóbb, a kakukkfűtől pedig erőteljesebb zamatú. Remek tavaszi fogás, mely a gyomrot sem terheli meg.

Egy tálka forró krémleves mindig jólesik. Főleg ilyenkor, amikor a jó idő kopogtat, de azért még néha elvonul. A selymes brokkolikrémleves ízletes és tápláló, termoszba töltve még piknikre is elcsomagolható. Hogy igazán tartalmas legyen, szórj a leves tetejére krutont, vagy kínálj mellé fokhagymás pirítóst.

A leves karakterét a kakukkfű adja meg. Ha nem rajongsz a fűszernövény erőteljes aromájáért, akkor hagyd ki, helyette szórhatsz a levesbe késhegynyi szerecsendiót, vagy ha merészebb lennél, 1 teáskanál füstölt paprikával teheted izgalmasabbá.

Sajtos brokkolikrémleves

Sajtos brokkolikrémleves ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej brokkoli
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 3 dl főzőtejszín
  • 15 dkg reszelt sajt (trappista, füstölt, kéksajt vagy cheddar)
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit szedjük rózsáira, és mossuk meg.

A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre, utána dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd 20-30 másodperc múlva adjuk hozzá a brokkolirózsákat és annyi vizet, amennyi ellepi.

A levest főzzük addig, amíg a brokkoli megpuhul, közben ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.

Amikor a brokkoli megpuhult, botmixerrel turmixoljuk simára, majd öntsük hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot, és főzzük forrásig.

A krémleves mellé kínáljunk krutont vagy fokhagymás pirítóst.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük