
Selymes, sajtos brokkolikrémleves: öröm belőle minden falat

A selymes brokkolikrémleves a sajttól laktatóbb, a kakukkfűtől pedig erőteljesebb zamatú. Remek tavaszi fogás, mely a gyomrot sem terheli meg.
Egy tálka forró krémleves mindig jólesik. Főleg ilyenkor, amikor a jó idő kopogtat, de azért még néha elvonul. A selymes brokkolikrémleves ízletes és tápláló, termoszba töltve még piknikre is elcsomagolható. Hogy igazán tartalmas legyen, szórj a leves tetejére krutont, vagy kínálj mellé fokhagymás pirítóst.
A leves karakterét a kakukkfű adja meg. Ha nem rajongsz a fűszernövény erőteljes aromájáért, akkor hagyd ki, helyette szórhatsz a levesbe késhegynyi szerecsendiót, vagy ha merészebb lennél, 1 teáskanál füstölt paprikával teheted izgalmasabbá.
-
2023-06-01 06:30:02
-
2023-05-20 09:28:01
-
2023-05-06 11:08:02
Sajtos brokkolikrémleves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj vagy vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- 3 dl főzőtejszín
- 15 dkg reszelt sajt (trappista, füstölt, kéksajt vagy cheddar)
Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira, és mossuk meg.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre, utána dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd 20-30 másodperc múlva adjuk hozzá a brokkolirózsákat és annyi vizet, amennyi ellepi.
A levest főzzük addig, amíg a brokkoli megpuhul, közben ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.
Amikor a brokkoli megpuhult, botmixerrel turmixoljuk simára, majd öntsük hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot, és főzzük forrásig.
A krémleves mellé kínáljunk krutont vagy fokhagymás pirítóst.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!