Sajtos puffancs ünnepi kiadásban: az égetett tésztát meg is töltheted

0
Nyomtatás
toltott-puffancs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A töltött puffancs egy gyorsan elkészíthető égetett tészta, amit szűk fél óra alatt össze lehet dobni. A tésztája sok sajttal készül, és ízlés szerint tölthető is.

Az égetett tészta elkészítése egyszerűbb, mint ahogyan a neve alapján hangzik. Ha ezt a sajttal felturbózott puffancsot sütöd meg, nem kell megfeszülnöd vagy robotolnod a konyhában, tökéletes választás, ha betoppanna pár váratlan vendég.

Még akár két mondat között is ki tudod keverni az alapanyagokból a puffancsot, amit aztán kedvedre formázhatsz sütés előtt, majd tölthetsz meg sütés után.

Sajtos puffancs

toltott-puffancs

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 3 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 1 tk
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 3 db egész tojás
  • 12 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A puffancsokhoz a tejet, a vajat és a sót forraljuk fel egy lábasban. Ha már szép homogén, adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.

Addig keverjük, amíg szépen összeáll a massza, és már elválik a lábos oldalától. 

Vegyük le a tűzről, és várjunk kicsit, hogy hűljön. Addig reszeljük le a sajtot.

Utána egyenként keverjük hozzá a masszához a tojásokat, majd a reszelt sajtot. 

Következik a formázás, és vele együtt a csavar is. Ugyanis, ha elég sűrű a massza, akkor kézzel szinte bármilyen formára megalkothatjuk a puffancsokat.

Nedves kézzel formázhatunk belőle gombócokat, de akár hurkaformára is nyújthatjuk, amit ha feltekerünk úgy, ahogyan én is tekertem, egy igen pofás kis karácsonyfaszerűséget kapunk.

A pufikat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, amire előzőleg kentünk egy kis vajat, vagy spricceltünk olívaolajat, esetleg vizet. Ez a lépés azért fontos, hogy a pufik ne égjenek le még azelőtt, hogy a tészta belül megsülne.  

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és mérettől függően, 20-25 perc alatt süssük meg a kis puffancsokat. A sütő ajtaját célszerű nem nyitogatni sütés közben.

Ezután pedig, ha a pufik mind kisültek és meghűltek, picit bevágva az oldalukat, vagy megskalpolva a tetejüket, tölthetünk beléjük zöldfűszeres vajat, póréhagymás sajtkrémet vagy akár hummuszt is. 

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon