A legjobb házi hummusz lépésről lépésre: hasznos tippeket is mutatunk
Ez a házi hummusz elképesztően lágy, krémes és gazdag ízvilágú. Ha ezt elkészíted, nem vágysz többé a bolti változatra.
Az égetett tészta elkészítése egyszerűbb, mint ahogyan a neve alapján hangzik. Ha ezt a sajttal felturbózott puffancsot sütöd meg, nem kell megfeszülnöd vagy robotolnod a konyhában, tökéletes választás, ha betoppanna pár váratlan vendég.
Még akár két mondat között is ki tudod keverni az alapanyagokból a puffancsot, amit aztán kedvedre formázhatsz sütés előtt, majd tölthetsz meg sütés után.
A puffancsokhoz a tejet, a vajat és a sót forraljuk fel egy lábasban. Ha már szép homogén, adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
Addig keverjük, amíg szépen összeáll a massza, és már elválik a lábos oldalától.
Vegyük le a tűzről, és várjunk kicsit, hogy hűljön. Addig reszeljük le a sajtot.
Utána egyenként keverjük hozzá a masszához a tojásokat, majd a reszelt sajtot.
Következik a formázás, és vele együtt a csavar is. Ugyanis, ha elég sűrű a massza, akkor kézzel szinte bármilyen formára megalkothatjuk a puffancsokat.
Nedves kézzel formázhatunk belőle gombócokat, de akár hurkaformára is nyújthatjuk, amit ha feltekerünk úgy, ahogyan én is tekertem, egy igen pofás kis karácsonyfaszerűséget kapunk.
A pufikat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, amire előzőleg kentünk egy kis vajat, vagy spricceltünk olívaolajat, esetleg vizet. Ez a lépés azért fontos, hogy a pufik ne égjenek le még azelőtt, hogy a tészta belül megsülne.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és mérettől függően, 20-25 perc alatt süssük meg a kis puffancsokat. A sütő ajtaját célszerű nem nyitogatni sütés közben.
Ezután pedig, ha a pufik mind kisültek és meghűltek, picit bevágva az oldalukat, vagy megskalpolva a tetejüket, tölthetünk beléjük zöldfűszeres vajat, póréhagymás sajtkrémet vagy akár hummuszt is.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors