Egyszerű sajtos kifli leveles tésztából: pillanatok alatt elkészül a finomság
A sós nassolnivalók remek vendégvárók, a finom falatokat leveles tésztából is érdemes elkészíteni.
A sós süteményeket szinte mindenki szereti, a pogácsa, sajtos rúd és társaik remek vendégvárók, melyek jól csúsznak ital és nagy beszélgetések mellé. Az ilyen finomságok nagy érdeme, hogy a vendégvárás előtt 1-2 nappal elkészíthetők, mivel jól tárolva a tészta megőrzi omlós állagát.
A békebeli receptek többségében zsírral gyúrva készülnek a házi sós sütemények. Ettől a plusz alapanyagtól lesz sokkal porhanyósabb a textúra és ízletesebb a finomság. A sajtos kocka tésztájába is kerül zsír, ez teszi különlegessé. Ha pedig még egy kis extrát adnál hozzá, 1 csipet Cayenne-borssal vagy füstölt paprikával bolondítsd a tésztát.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva tegyük félre 5-8 percre, míg az élesztő felfut.
A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd reszeljük hozzá a hideg vajat, adjuk még hozzá a zsírt, tojássárgáját, reszelt sajtot, tejfölt és a felfutott élesztőt. Az alapanyagokból gyúrjunk lágy tésztát, majd takarjuk le, és tegyük félre 60 percre keleszteni.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk 1-2 centiméter vastagságúra. Ezután vágjuk egyforma kockákra a tésztát. A tésztakockákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg, amivel szeretnénk (szezámmag, fekete szezámmag vagy reszelt sajt).
A sós süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu