Ropogós pitával és friss zöldségekkel készül ez az arab saláta

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Uborka, paradicsom, hagyma, saláta, ez eddig egy teljesen szokványos összetétel, na de mi van, ha nagyon ropogós, maradék lepénykenyérdarabok és néhány különleges fűszer is kerül hozzá? Pár szokatlan adalék, és nem csak iszonyú izgalmas, de sokkal laktatóbb lesz a hétköznapi saláta.

A közel-keleti fattoush az olasz panzanella verziója, a lényege ugyanaz: a maradék száraz kenyér kreatív felhasználása. A legjobb itt is, csakúgy, mint az olasz receptnél, akkor lesz, ha a kenyér tényleg nagyon száraz, ropogós, ha nem ilyen, érdemes elkészítés előtt kissé rápirítani a sütőben. 

Amellett, hogy nagyon ropogós - nem csak a pita, de az uborka és a retek is - ez az egyik legfrissebb saláta. Van benne sok-sok citromlé, menta és petrezselyem, a végén pedig még egy joghurtos öntetet is kap az egész. Van, aki retek nélkül készíti és tesz bele még kaprot is, vagy fordítva, a lényeg a zöldségek és a kenyérdarabok egyensúlyában rejlik.

Mi az a szumák?

Minden fattoushban van szumák: ez a savanykás, bordópiros színű közel-keleti fűszer a cserszömörce bogyója, amit legtöbbször savanyításra használnak. Currykhez, halakhoz is teszik, de van, ahol egyszerűen rizst szórnak meg vele. Itthon sokféle delikátban és közel-keleti fűszeresnél kapható. 

Fattoush

fattoush - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm saláta- vagy kígyóuborka
  • 2 darab paradicsom
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 marék menta
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 csomag retek
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 darab citrom
  • 3 darab száraz lepénykenyér
  • 200 gramm író (vagy joghurt és tej keveréke)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szumák
Recept idők

Elkészítés:

A citromlevet elkeverem az íróval vagy egy deci joghurt és ugyanennyi tej keverékével, sózom, borsozom, és beteszem a hűtőbe. A zöldségeket felkockázom, és elkeverem a nagyobb darabokra tépkedett száraz lepénykenyérrel, majd a zöldfűszereket is ráaprítom. Végül meglocsolom a hűtőben várakozó öntettel, és ha van, megszórom egy kis szumákkal is.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük