
Ropogós pitával és friss zöldségekkel készül ez az arab saláta
Uborka, paradicsom, hagyma, saláta, ez eddig egy teljesen szokványos összetétel, na de mi van, ha nagyon ropogós, maradék lepénykenyérdarabok és néhány különleges fűszer is kerül hozzá? Pár szokatlan adalék, és nem csak iszonyú izgalmas, de sokkal laktatóbb lesz a hétköznapi saláta.
A közel-keleti fattoush az olasz panzanella verziója, a lényege ugyanaz: a maradék száraz kenyér kreatív felhasználása. A legjobb itt is, csakúgy, mint az olasz receptnél, akkor lesz, ha a kenyér tényleg nagyon száraz, ropogós, ha nem ilyen, érdemes elkészítés előtt kissé rápirítani a sütőben.
Amellett, hogy nagyon ropogós - nem csak a pita, de az uborka és a retek is - ez az egyik legfrissebb saláta. Van benne sok-sok citromlé, menta és petrezselyem, a végén pedig még egy joghurtos öntetet is kap az egész. Van, aki retek nélkül készíti és tesz bele még kaprot is, vagy fordítva, a lényeg a zöldségek és a kenyérdarabok egyensúlyában rejlik.
Mi az a szumák?
Minden fattoushban van szumák: ez a savanykás, bordópiros színű közel-keleti fűszer a cserszömörce bogyója, amit legtöbbször savanyításra használnak. Currykhez, halakhoz is teszik, de van, ahol egyszerűen rizst szórnak meg vele. Itthon sokféle delikátban és közel-keleti fűszeresnél kapható.
Fattoush

Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm saláta- vagy kígyóuborka
- 2 darab paradicsom
- 2 fej lilahagyma
- 1 marék menta
- 1 marék petrezselyem
- 1 csomag retek
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 darab citrom
- 3 darab száraz lepénykenyér
- 200 gramm író (vagy joghurt és tej keveréke)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál szumák
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!