Illatos sült zöldségek mézes öntettel: krémesek lesznek a sütőben

sult-zoldsegek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sok színes zöldségből nagyon mutatós étel születik, ráadásul valódi íz- és vitaminbomba is egyben.

A sült zöldségeket nem lehet nem szeretni, kívül pirultra, belül krémesre sülnek, és egyszerűen sóval és borssal összeforgatva is isteni finomak. Ha ennél egy fokkal különlegesebb receptre vágysz, akkor próbáld ki az alábbit: a zöldségeket mézes-balzsamecetes mázzal keverd egybe, így picit édeskés, picit sós, picit savanykás lesz az összhatás, tökéletes köret születik.

Ősz lévén a sütőtök, a cékla és a kelbimó az étel főszereplői, szuperül illenek egymáshoz, a megsült zöldségeket pedig még ropogós dióval és aszalt áfonyával is feldobhatod. Ha túl édeskés az ízlésednek az öntet, akkor mustárt is keverhetsz bele, vagy kockázz feta sajtot a salátába.

Saláta sült zöldségekből

sult-zoldsegek2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 db közepes sütőtök
  • 500 g kelbimbó
  • 2 db cékla
  • 4 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 100 g kesudió
  • 100 g aszalt vörös áfonya
  • 200 ml balzsamecet
  • 65 g méz
Recept idők

Elkészítés:

A céklákat mossuk meg, majd bő, forrásban lévő vízben főzzük puhára kb. 1 óra alatt. Mikor már belemegy a villa, készen van.

Amíg fő a cékla, a sütőtököt vágjuk félbe, pucoljuk meg, kanalazzuk ki a magjait. A húsát vágjuk 2x2 centis kockákra.

A kelbimbó végeit vágjuk le, a külső, sérült leveleit szedjük le. Vágjuk őket félbe. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A sütőtököt és a kelbimbót forgassuk össze olajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Szórjuk őket 2 sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük őket kb. 30 percig, félidőben forgassuk át. Ha pirultabb zöldségeket szeretnénk, vegyük feljebb a hőfokot 220 fokra, süssük még kb. 5-10 percig a zöldségeket.

Közben a főtt céklát hámozzuk meg, vágjuk kockákra. Opcionális: ha szeretnénk, 220 fokon pirítsuk meg a céklakockákat is 5-10 perc alatt.

A kesudiót száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt, vigyázzunk, könnyen megég, épp csak egy kis színt kapjon.

A balzsamecetet és a mézet keverjük össze egy kis lábasban, majd alacsony lángon főzzük, közben folyamatosan kevergessük, míg a felére nem redukálódik a szósz.

Végül keverjünk mindent össze egy nagy tálban, és kínálhatjuk is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük