
Ropogós, savanyított karfiol: a legfinomabb savanyúság, akár télre is
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Imádom a savanyúságokat, számomra nem létezik pörkölt, krumplis tészta, brassói vagy rizses hús nélküle. A legnagyobb kedvencem a kovászos uborka, a rumos meggy és a savanyított karfiol.
Nálunk egy üveg savanyított karfiol nem tart sokáig, úgyhogy sokszor úgy tesszük el, hogy nem tartósítjuk, úgyis két héten belül elfogy - vagy inkább két napon belül. Az alábbi recept is egy ilyen gyors megoldás, de azért nézzük meg, hogyan lehet eltenni télire, mert nincs olyan évszak, amit szívesen töltök nélküle.
Borkén és/vagy nátrium-benzoát
Ha a felöntőléhez hozzáadjuk ezek közül az egyiket, esetleg mindkettőt, akkor biztosan télre is meglesz a finom savanyúságunk. A nátrium-benzoátot a forró felöntőlébe is beletehetjük, viszont a borként csak kihűlt folyadékba tegyük, alaposan keverjük össze, úgy öntsük a karfiolra.
Vizes dunszttal
Ha nem szeretnénk tartósítószert használni, vizes dunszttal tegyük el a karfiolt, erről a módszerről korábban itt írtunk. A lényege, hogy a befőttesüvegeket egy konyharuhával kibélelt lábasba állítjuk, felöntjük vízzel az üvegek feléig, majd nagy lángon felforraljuk. Utána lejjebb vesszük a lángot, így hagyjuk forrni, míg a befőttesüvegekben a felöntőlé gyöngyözni nem kezd. Lekapcsoljuk, a körülötte lévő vízben hagyjuk kihűlni. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Savanyított karfiol

Hozzávalók 1 adaghoz
- 3 fej karfiol
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 liter víz
- 3 evőkanál só
- 70 gramm cukor
- 2.5 deciliter ecet (almaborecet)
- 1 teáskanál egész bors/koriandermag/zellermag/mustármag
Elkészítés:
A karfiolokat mossuk meg, szedjük rózsáira. Rendezzük el őket a befőttesüvegekben, a rózsák közé dugdozzunk fokhagymagerezdeket. Öntsük a forró ecetes levet a karfiolra.
Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, zárjuk le, majd tegyük a hűtőbe. 2 napig hagyjuk összeérni, majd 2-3 héten belül fogyasszuk el. Ha télre szeretnénk, akkor vizes dunszttal tegyük el, ehhez leírást a szövegben találtok.
Fotó: Getty Images