Fűszeres, tartalmas savanyúkáposzta-leves virslivel – Felmelegít a hűvös napokon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tél egyik kedvelt vitamindús zöldsége a savanyú káposzta, melyből ízletes és laktató fogások készülhetnek.
Amikor hűvösre fordul az idő, a testnek és a léleknek is jólesik a fűszeres, meleg, kiadós ételt kanalazni. Minden évszaknak megvannak az aktuális kedvencei, télen a tartalmas levesek kerülnek a középpontba. Ilyen ez a savanyú káposztából készült fogás is.
Amikor savanyú káposztából készül egy étel, mindig alaposan át kell mosni a káposztát, majd kinyomkodni, hogy ne a savanyú íz domináljon. A vitaminokban gazdag finomságból isteni levesek készülhetnek, remekül illik mellé a csülök vagy a kolbász, de én most virslit és füstölt szalonnát választottam mellé, a végén pedig tejfölös habarással zártam a főzés folyamatát. A laktató levesbe kerülhet még pár szem burgonya és hegyes-erős paprika is.
Savanyúkáposzta-leves virslivel
Hozzávalók 6 személyre
- 20 dekagramm füstölt szalonna
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint só és bors
- 2 darab babérlevél
- 50 dekagramm savanyú káposzta
- 8 darab virsli (frankfurti)
- 1 evőkanál liszt
- 2 deciliter tejföl
Elkészítés:
A szalonnát vágjuk apró kockákra, egy nagy edényben kezdjük el pirítani, majd amikor kapott egy kis színt, öntsük fel 2 liter vízzel. Fűszerezzük köménnyel, pirospaprikával és babérlevéllel.
A savanyú káposztát alaposan mossuk át, majd tegyük a levesbe, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis lángon főzzük 20-30 percig, ezután tegyük a karikára vágott virslit is a levesbe.
A lisztet a tejföllel keverjük csomómentesre.
Amikor elkészült a virsli, a habarást is keverjük a levesbe, forraljuk egybe, majd tálalhatunk is.
Fotó: Getty Images