Skandináv forró ital az ünnepekre: rengeteg illatos fűszerrel készül

5
Nyomtatás
glogg
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A skandináv glögg egy klasszikus, forró ünnepi ital, hasonló a forralt borhoz, de egy csavarral készül.

A fagyos napok beköszöntével és az ünnepek közeledtével egyre többször vágyunk egy testet és lelket is átmelegítő italra, legyen az akár alkoholos, akár alkoholmentes. Ezúttal a skandinávok kedvenc forró italát, a forraltbor-alapokra épülő glöggöt fogjuk elkészíteni.

Különlegességét a blansírozott mandula és a szárított gyümölcsök adják – illetve a vodka –, amelyek bizony nemcsak remek nassolnivalók, de ízjegyeikkel a forralt bort is egy új megvilágításba helyezik.

Skandináv forró ital

skandinav-forralt-bor

Hozzávalók 6 pohárhoz

Az italhoz:

  • 1 db bionarancs
  • 750 ml vörösbor
  • 70 g barna cukor
  • 1 db 5 centis gyömbér
  • 10 db szegfűszeg
  • 5 db kardamom
  • 3 db fahéj
  • 120 ml vodka

A tálaláshoz:

  • 1 db bionarancs
  • 1 marék mazsola
  • 2 ek. blansírozott mandula
Recept idők

Elkészítés:

Az egyik bionarancsot hámozzuk meg, a másikat csak karikázzuk fel.

A meghámozott narancs héját tegyük bele egy közepes méretű lábasba. Facsarjuk rá a narancs levét.

A gyömbérből elegendő egy egészen pici darab is, amit hámozzunk meg, majd vágjunk vékony szeletekre.

Adjuk hozzá a vodka kivételével az összes többi hozzávalót, majd kezdjük el melegíteni.

Amikor éppen csak forrni kezd, zárjuk el a tűzhelyet, és fedjük le a lábast egy fedővel. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni kb. 2-3 órát.

Ezután szűrjük le a keveréket, majd tálalás előtt melegítsük ismét fel. Ekkor adjuk hozzá a vodkát és egy marék aranymazsolát.

Az elkészült forró italt töltsük poharakba, néhány szem mazsolával, 1-2 szelet naranccsal, illetve blansírozott mandulával díszítve.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon