Foszlós sós perec falatnyi kiadásban: sajtszószreceptet is mutatunk

sos-perec-falatok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes állagú tésztának egy titka van, ha betartod a receptben írtakat, tökéletes nasit tehetsz az asztalra.

Ez a sós nasi a lehető legjobb partikaja, isteni finom, nem morzsálódik, és egy darab éppen egy falat. Ha szeretnéd, készíts mellé mártogatóst is, de akár reggelire/uzsonnára is elcsomagolhatod. 

A tésztája lényegében a sós bajor perecé, csak éppen a formája más. Az állaga nagyon különleges, belül puha, tömör, nem olyan foszlós, mint általában a kelt tészta, annál picit ruganyosabb. A titka a szódabikarbónás vízben történő főzés, ettől alakul ki a tészta egyedi szerkezete.

Az előfőzés után mehetnek a falatok a sütőbe: érdemes frissen, melegen kínálni őket, akkor még ropog a külsejük, még finomabbak. 

Sós perec falatnyi kiadásban

sos-perec-falatok2

Hozzávalók 40 darabhoz

Perecfalatok:

  • 370 ml langyos víz
  • 2.5 tk porélesztő
  • 2 ek vaj (olvasztott)
  • 1 ek barna cukor
  • 1 tk
  • 500 g liszt
  • 100 g szódabikarbóna
  • 1 db tojás (kenéshez)
  • tengeri só (a szóráshoz)

Sajtszósz:

  • 560 ml tej
  • 50 g vaj
  • 30 g liszt
  • 250 g cheddar sajt
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek dijoni mustár (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt keverjük el a langyos vízben, tegyük félre 5 percre.

Egy nagyobb keverőtálba öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá a cukrot és a sót, keverjük össze. Öntsük rá az élesztős keveréket, keverjük össsze. Kezdjük el adagolni a lisztet, kisebb adagokban keverjük bele, míg össze nem áll a tészta. Ha nagyjából összeállt, borítsuk lisztezett felületre, majd dagasszuk át. Formázzunk belőle egy gombócot, tegyük olajozott tálba, takarjuk le, majd tegyük félre 10 percre.

Forraljunk bő vizet egy lábasban, adjuk hozzá a szódabikarbónát. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.

Osszuk a tésztát 4 részre, mindegyikből formázzunk egy hosszú rudat. Vágjuk a rudat kb. 3-4 centis darabokra.

Ha forr a víz, dobjunk bele 10 perecdarabot, főzzük őket 20 másodpercig. Lyukacsos kanállal szedjük ki őket, majd tegyük az előkészített tepsire. Járjunk el így a többi darabbal is. (Két tepsin fognak elférni.)

Kenjük le a tetejüket a felvert tojással, majd szórjuk meg a tengeri sóval. Süssük őket 13-15 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Készítsük el a szószt: a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd keverjük el benne a lisztet. Lassú sugárban öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan keverjük. Mikor besűrűsödött a szósz, keverjük bele a reszelt sajtot. Ha elolvadt benne, kóstoljuk meg, ha szeretnénk, mustárral ízesítsük, majd sózzuk, borsozzuk.

Rögtön kínáljuk a falatok mellé. 

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük