
Foszlós sós perec falatnyi kiadásban: sajtszószreceptet is mutatunk

A tökéletes állagú tésztának egy titka van, ha betartod a receptben írtakat, tökéletes nasit tehetsz az asztalra.
Ez a sós nasi a lehető legjobb partikaja, isteni finom, nem morzsálódik, és egy darab éppen egy falat. Ha szeretnéd, készíts mellé mártogatóst is, de akár reggelire/uzsonnára is elcsomagolhatod.
A tésztája lényegében a sós bajor perecé, csak éppen a formája más. Az állaga nagyon különleges, belül puha, tömör, nem olyan foszlós, mint általában a kelt tészta, annál picit ruganyosabb. A titka a szódabikarbónás vízben történő főzés, ettől alakul ki a tészta egyedi szerkezete.
Az előfőzés után mehetnek a falatok a sütőbe: érdemes frissen, melegen kínálni őket, akkor még ropog a külsejük, még finomabbak.
-
2023-05-07 10:16:01
-
2023-05-04 08:32:02
-
2023-04-23 10:16:02
Sós perec falatnyi kiadásban

Hozzávalók 40 darabhoz
Perecfalatok:
- 370 ml langyos víz
- 2.5 tk porélesztő
- 2 ek vaj (olvasztott)
- 1 ek barna cukor
- 1 tk só
- 500 g liszt
- 100 g szódabikarbóna
- 1 db tojás (kenéshez)
- tengeri só (a szóráshoz)
Sajtszósz:
- 560 ml tej
- 50 g vaj
- 30 g liszt
- 250 g cheddar sajt
- ízlés szerint só, bors
- 1 ek dijoni mustár (opcionális)
Elkészítés:
Az élesztőt keverjük el a langyos vízben, tegyük félre 5 percre.
Egy nagyobb keverőtálba öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá a cukrot és a sót, keverjük össze. Öntsük rá az élesztős keveréket, keverjük össsze. Kezdjük el adagolni a lisztet, kisebb adagokban keverjük bele, míg össze nem áll a tészta. Ha nagyjából összeállt, borítsuk lisztezett felületre, majd dagasszuk át. Formázzunk belőle egy gombócot, tegyük olajozott tálba, takarjuk le, majd tegyük félre 10 percre.
Forraljunk bő vizet egy lábasban, adjuk hozzá a szódabikarbónát. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
Osszuk a tésztát 4 részre, mindegyikből formázzunk egy hosszú rudat. Vágjuk a rudat kb. 3-4 centis darabokra.
Ha forr a víz, dobjunk bele 10 perecdarabot, főzzük őket 20 másodpercig. Lyukacsos kanállal szedjük ki őket, majd tegyük az előkészített tepsire. Járjunk el így a többi darabbal is. (Két tepsin fognak elférni.)
Kenjük le a tetejüket a felvert tojással, majd szórjuk meg a tengeri sóval. Süssük őket 13-15 percig, míg aranybarnák nem lesznek.
Készítsük el a szószt: a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd keverjük el benne a lisztet. Lassú sugárban öntsük fel a tejjel, közben folyamatosan keverjük. Mikor besűrűsödött a szósz, keverjük bele a reszelt sajtot. Ha elolvadt benne, kóstoljuk meg, ha szeretnénk, mustárral ízesítsük, majd sózzuk, borsozzuk.
Rögtön kínáljuk a falatok mellé.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!