Szuper ropogós spanyol sült krumpli: paradicsom- és fokhagymaszósszal kínálják

patatas-bravas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egyszerű sült krumpli is izgalmas étel lehet, minden attól függ, mivel és hogyan kínálod.

A patatas bravas, avagy a spanyol sült krumpli nem is igazán a burgonyától különleges, hanem a kétféle szósztól, amivel tálalják. Az egyik a salsa Brava, ez egy csípős, paradicsomos szósz, a másik a spanyol konyhában kedvelt aioli, avagy fokhagymaszósz. Utóbbit a leggyorsabban kész majonézből dobhatod össze, de ha picit több időd van, próbáld ki ezt a receptet.

Magát a krumplit bármilyen bevált technika vagy recept szerint megsütheted, mégis azt ajánljuk, próbáld ki az alábbi verziót. Szuper ropogós és izgalmas lesz a burgonya, méghozzá egy hozzávalótól. Annyi a titok, hogy a krumplit szódabikarbónás vízben kell előfőzni, csak utána dobni a sütőbe. A szódabikarbóna lebontja a krumpli sejtfalát, a felszínére hozza a keményítőt, így lesz extra ropogós a végeredmény.

Spanyol sült krumpli

patatas-bravas2

Hozzávalók 4 adaghoz

Krumpli:

  • 1.25 kg sütni való krumpli
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 60 ml olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

Salsa Brava:

  • 2 ek olívaolaj
  • 800 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tk füstölt paprika
  • 0.5 tk chilipehely
  • ízlés szerint chiliszósz
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint

Aioli:

  • 60 g majonéz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 240 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk egyforma méretű, kb. 2 centis kockákra.

Közben egy lábasban forraljunk bő vizet, tegyünk bele sót és a szódabikarbónát is. Amikor forr, adjuk hozzá a krumplit. Fedjük le, várjuk meg, míg újra forrásnak indul, majd 1 percig főzzük. Utána szűrjük le, csöpögtessük le, itassuk fel róla a nedvességet.

Keverjük össze a krumplit az olívaolajjal és a fűszerekkel, majd rendezzük el a tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok. Toljuk a sütőbe 15 percre. Ekkor forgassuk át a krumplikat, majd toljuk vissza még kb. 15-20 percre, míg belül puhák, kívül ropogósak nem lesznek.

Amíg sül a krumpli, a szószhoz forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát. Amikor puha, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. 1 perc múlva öntsük fel a paradicsommal, adjuk hozzá a fűszereket. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, 20 percig főzzük. Kóstoljuk meg, ízlés szerint mehet még bele chiliszósz. Ha savasnak érezzük, egy csipet cukorral lehet lágyítani az ízén.

A kész szószt tegyük aprítógépbe, majd pürésítsük egészen krémesre, vagy hagyjuk picit darabosan.

Az aiolihoz keverjük össze a majonézt, a zúzott fokhagymát és a citromlevet.

A kétféle szósszal meglocsolva kínáljuk a krumplit.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon