Egylábasos tejszínes tészta spárgával: nincs utána mosogatnivaló
Ha szereted a tésztaételeket, a mosogatást viszont annál kevésbé, készítsd el egy edényben az egészet.
Bár az olaszok általában előételként fogyasztják a rizottót, akár főfogásként is számításba veheted. Ez a krémes, ízletes étel sokféle módon variálható, gombával, különféle zöldségekkel, csirkével gazdagítva is ízletes. Tavasszal készítsd el spárgával!
A kedvelt zöldség gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban. Sokféle módon kerülhet a tányérra, így feldobhatod vele az omlettet, a tésztasalátát, kerülhet leveles tésztába, de baconbe göngyölve ugyancsak ízletes.
A rizottó elkészítése nem bonyolult, de igényel egy kis odafigyelést. Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő rizst használj, a rövid szemű és magas keményítőtartalmú arborio kitűnő választás. Főzés közben többször kevergesd, nehogy leragadjon, továbbá részletekben öntsd hozzá a folyadékot. A tetejéről nem hiányozhat a parmezán sem.
A spárgák alsó, fás részeit távolítsuk el, mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra.
Az olívaolajat és egy evőkanál vajat hevítsünk fel egy lábasban. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, majd tegyük hozzá a rizst. Pároljuk néhány percig, amíg áttetszővé válik, és öntsük hozzá a fehérbort. Folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg az alkohol elpárolog.
Fokozatosan öntsük hozzá a felmelegített alaplevet, mikor beszívta a rizs, akkor jöhet a következő adag alaplé. Mikor már majdnem jó a rizs, adjuk hozzá a spárgát, és főzzük még körülbelül 10 percig. Akkor jó, amikor a rizs teljesen megpuhul, a spárga pedig még kicsit roppanós marad. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a maradék vajat és a reszelt parmezán sajtot.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu