Vajpuha csirkemell krémes szószban, friss spenóttal: kókusztejtől különleges a mártás

kókusztejescsirke2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre friss és üde, mégis laktató és tápláló ez az étel, a szósz viszi a hátán az egész fogást.

Ha gyors, de ízekben gazdag, különleges fogásra vágysz, ezt a kókusztejes csirkét próbáld ki, egyszerre édes és savanykás, fűszeres és illatos. A citromlé és a kókusztej nagyon üdévé teszi a szószt, a gyömbér, a chili és a fokhagyma pedig karaktert ad neki. A mártást rengeteg mindennel gazdagíthatod, keverj bele spenótot, ahogy mi is tettük, de adhatsz hozzá szárított paradicsomot, illetve friss koriandert is. 

Maga a fogás a curryre hajaz, sok és viszonylag híg lével készül, tökéletes főtt rizzsel összekeverve, de ha sűrűbb mártásra vágysz, a keményítő lehet a segítségedre. 

Spenótos-kókusztejes csirkemell

kókusztejescsirke

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab vastagabb csirkemellfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 tk fokhagymapor
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej fehér hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk reszelt gyömbér
  • opcionális chili/chilipehely
  • 250 ml alaplé
  • 60 ml citrom- vagy lime-lé
  • 1 ek barna cukor
  • 1 ek szójaszósz
  • 400 gramm kókusztej
  • 1 ek keményítő
  • 100 gramm bébispenót
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemelleket hosszában felezzük el, hogy 4 vékony szeletet kapjunk. A hagymákat pucoljuk meg, a fehéret kockázzuk össze, a fokhagymát reszeljük le. A spenótot mossuk át, csöpögtessük le.

A csirkemellek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, paprikával és fokhagymaporral ízesítsük.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd nagy lángon süssük meg a csirkemelleket, oldalanként kb. 3-4 percig, míg szépen megpirulnak és nagyjából átsülnek. Tegyük őket egy tányérra.

Tegyünk még egy kevés olajat a serpenyőbe, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára, majd mehet rá a fokhagyma, a gyömbér és a chili, ha használunk. Kb. 1 percig pirítsuk, amikor illatozni kezdenek, öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot. Adjuk hozzá a citrom- vagy lime-levet, a cukrot és a szójaszószt. Keverjünk mindent egybe. Gyöngyözve főzzük 5 percig, majd öntsük fel a kókusztejjel.

Ha sűrűbb szószt szeretnénk, keverjünk ki kb. 1 evőkanál keményítőt 1 evőkanál vízzel, majd keverjük a szószba. Várjuk meg, míg rottyan egyet.

Adjuk a spenótot a szószhoz, ha összeesett, tegyük bele a csirkemellet is. Melegítsük vele össze, majd rögtön, tetszőleges körettel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük