Ropogós és egészséges házi kenyér magokkal és spenóttal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha villámgyors, dagasztás nélküli kenyeret keresel, ami még látványos is, akkor ez a spenótos-magvas változat a lehető legjobb választás. Az már csak hab a tortán, hogy tele van egészségesebbnél egészségesebb alapanyagokkal.
Egy nagyon kedves barátnőm, egyben kolléganőm, álmodta meg a csupa zöld csodakenyeret. Bár maga a kenyérke egy pillanat alatt elfogyott, azért a róla készült képeket közkinccsé tette. Hihetetlen sikere volt a spenótos pékárunak, tényleg elképesztően nézett ki, ráadásul a hozzávalók listájából csak arra lehetett következtetni, hogy isteni finom is.
Látványos és egészséges
Úgyhogy elkértem a receptet. A csavar ott kezdődik, hogy a tésztája teljes kiőrlésű liszttel és spenóttal készül. Azonban a friss zöldön kívül is számtalan egészséges ropogtatnivaló kerül bele: szezámmag, lenmag, tökmag, zabpehely. Míg a spenót az egyik elsődleges vasforrásunk, addig a magvak a koleszterinünket tartják a megfelelő szinten.
Nem lesz gyúrható a tészta
Barátnőmnek a vérében van a sütés-főzés, semmit nem szokott méregetni, így a recept inkább csak irányadó, lehet, hogy picivel több lisztre vagy folyadékra lesz szükség. A lényeg, hogy a tészta sűrű, nokedlitészta állagú legyen, ennek megfelelően adagoljunk még hozzá lisztet vagy tejet.
Spenótos kenyér ropogós magvakkal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm spenót (leveles vagy friss)
- 400 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag hántolt tökmag
- 2 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál lenmag
- ízlés szerint só, bors
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 marék zabpehely
- 3 darab tojás
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A leszűrt spenótot keverjük össze a tojással és a tejjel.
Keverjük alaposan össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük bele a spenótos keveréket is. Az a jó, ha állagra olyan, mint egy sűrű nokedlitészta, ha túl száraznak érezzük, még tejjel lehet hígítani.
Béleljünk ki sütőpapírral egy kenyérsütő formát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Öntsük a masszát a formába, majd toljuk a forró sütőbe. Kb. 45 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Kovács Csilla/Sóbors