Sertéskaraj kelbimbóval és sajttal sütve: ötletes hétvégi finomság
Vigyél egy kis fantáziát a főzésbe, tedd izgalmassá a sertéskarajt zöldséggel, fehér mártással és sok-sok sajttal.
A hűvös szelek beköszöntével a legtöbb háztartásban örömmel kerülnek előtérbe a tepsis fogások. Ilyenkor jólesnek a tartalmas egytálételek és a gusztusos sült zöldségek, melyek köretként is tökéletesek. Főleg a sütőben sült burgonyának van nagy sikere, főként akkor, ha más zöldségek is kerülnek mellé. Ebben az egyszerű receptben kelbimbó és szalonna is megy mellé, úgy lesz igazán ízletes.
A tepsis finomság fűszerezése kicsit pikáns, köszönhetően a mustárnak és fokhagymának. A szalonna is pluszízt ad a zöldségeknek, mely szép aranybarnára sül, kellemesen roppanós. A pompás tepsis étel önálló fogásként is megállja a helyét, de köretként is lehet kínálni, akár sült vagy rántott hús mellé.
Először a zöldségeket tisztítsuk meg. A krumplit pucoljuk meg, mossuk meg, majd vágjuk félbe vagy gerezdekre. A kelbimbót is mossuk meg, majd vágjuk félbe, de egészben is hagyhatjuk.
A szalonnát kockázzuk fel.
Az olajat a sóval, borssal, fokhagymával és mustárral keverjük össze, majd forgassuk egybe a krumplival és a szalonnával.
Ezután a krumplis, szalonnás keveréket borítsuk tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a burgonya megpuhul. (A krumpli sütési ideje függ a méretétől, hogy félbe vagy gerezdekre lett vágva. Körülbelül 25-35 perc szükséges neki.)
Ezután a kelbimbót is adjuk hozzá, ha szükséges, kevés olajjal öntözzük meg, és 8-12 percig süssük még.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu