A fokhagymástól a sütőtökösig: a 8 legfinomabb őszi krémleves hideg napokra
Ősszel a különféle zöldségekből készülő, gőzölgő, sűrű krémlevesek igazán jólesnek. Összegyűjtöttük a legnagyobb kedvenceket.
Karfiolkrémlevest bizonyára kóstoltál már, azonban még ha ízlett is, ez messze túlszárnyalja majd minden eddigi tapasztalatodat. A karfiol mellett a póréhagyma, a gazdag fűszerezés és egy bögrényi tápláló kesudió teszi ellenállhatatlanul krémessé ezt a levest.
Fontos lépés, hogy a főzés elkezdése előtt áztasd forró vízbe a kesudiót, így az kellőképpen megpuhul ahhoz, hogy krémesre tudd pürésíteni. Mivel a receptben a póréhagymán és a fokhagymán kívül nem szerepel más kiegészítő zöldség, aromásabb, gazdagabb ízvilágot hozhatsz létre, ha víz helyett alaplével főzöd a levest.
Áztassuk be a kesudiót forró vízbe, és hagyjuk fél óra alatt megpuhulni.
Öntsük az olívaolajat egy felhevített serpenyőbe, majd szórjuk bele a felkarikázott póréhagymát. Dinszteljük 5 percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, az oregánót, és dinszteljük további 2-3 percig.
Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), adjuk hozzá a megtisztított és rózsáira szedett karfiolt, a leszűrt kesudiót és a sót.
Főzzük a levest 15 percig, vagy ameddig a karfiol teljesen megpuhul. Öntsük az egészet turmixgépbe, vagy botmixer segítségével turmixoljuk krémes állagúra. Igény szerint adjunk hozzá kevés citromlevet, sót és borsot, ha még szükséges.
Ízlés szerint friss fűszernövényekkel, pirított karfioldarabokkal vagy krutonnal tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu