![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sushi-élmény algalapocskák és tekergetés nélkül - Készítsd el tálban!
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sushi egy olyan étel, amitől többen ódzkodnak: sokan már a nyers hal gondolatától is hidegrázást kapnak. Pedig nem csak halas változatban készül, a zöldséges vagy éppen tojásos töltelékű tekercsek is nagyon népszerűek.
A bonyolult japán fogást otthon elkészíteni igazi kihívás, egytálételként viszont megúszható a tekergetés, bár valószínűleg egy japán szentségtörésnek nevezné a fogást.
Világéletemben odavoltam a japán konyháért, de az olcsóbb, bolti változatok sose adták vissza azt az ízvilágot, amit a kézzel készített, hagyományos sushi. Akármennyire is szeretek főzni, az algalapokkal való küzdelem gondolata már csírájában elfojtotta a sushikészítési ambícióimat.
A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk
Aztán egyik nap, az Instagram böngészése közben egy fenomenális koncepciót fedeztem fel. Az ellenállhatatlan egytálételben minden benne volt, ami egy elsőrangú sushihoz kell: rizs, lazac és zöldségek.
Jobban belegondolva rájöttem, hogy a sushi-élményt nem feltétlenül maga az étel formája, hanem az íze adja. Az pedig, hogy melyik változatát esszük, mit sem változtat azon, hogy a világ egyik legínycsiklandóbb ételét fogyasztjuk, ami mellesleg szuper egészséges is, sőt, a fogyókúrázók is ehetik. Ráadásul mi magunk dönthetjük el, nyersen vagy sütve készítjük el hozzá a feltétet.
A jó sushi titka
Bár a sushi a hal miatt drága, van egy másik borzasztó fontos komponense, amit ha nem készítünk tökéletesen, ne várjunk sokat a végeredménytől. Ez pedig a sushi-rizs. Ez a legtöbb nagyáruházban kapható, és igaz, hogy drágább, mint a hétköznapokban használt társa, de ezen áll vagy bukik a sushi-tál sikere.
Nem kell különleges alkalomra várni, ha úgy érezzük, ízlelőbimbóink egy kis törődésre vágynak. Bármelyik hosszú nap végén jutalom ez a mennyei és egyszerű étel.
Fontos, hogy ha frissen vesszük a halat, akkor nagyon megbízható legyen a forrás, mirelitet ne használjunk. Ha valaki ódzkodik a nyers haltól, akkor füstölt tonhalat és lazacot is használhat.
Ha vendégeket várunk, biztosan lenyűgözzük a meghívottakat az alábbi fogással: a sushi mindenki szemében egy exkluzív, különleges ételnek számít, úgyhogy baráti vacsoracsatákon bátran vállaljuk be, nem okozunk vele csalódást.
Sushi-tál
![sushi bowl 650](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291022/29102281_3d2abd1dbf279580ce3e12d8aeca4cfc_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 150 gramm sushi-rizs
- 10 gramm cukor
- 2 evőkanál rizsecet
- 100 gramm tonhalfilé
- 1 darab nagyobb répa
- 4 evőkanál vörös káposzta
- 1 darab kisebb uborka
- 2 darab retek
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 darab avokádó
- ízlés szerint gyömbér
- 1 teáskanál só
- opcionális citromlé
Elkészítés:
Tegyük a rizst egy lábasba, öntsünk rá 1,5-2 dl vizet, majd erős lángon forraljuk fel, egy-két percig hagyjuk rotyogni. Vegyük lejjebb a lángot, kb. 15 perc alatt készül el, ha a víz elfogy róla.
Mindeközben egy kisebb fazékban melegítsük össze a rizsecetet a cukorral és egy teáskanál sóval.
A megfőtt, tűzről levett rizshez keverjük hozzá az ecetes mixet, majd hagyjuk lefedve legalább 15 percig.
A nehezén túl is vagyunk: a továbbiakban csak a zöldségeket kell felszeletelni – minél vékonyabb, kisebb szeletekre, illetve reszeljünk le egy kis gyömbérdarabot is. Ízlés szerint grillezzük meg kevés vajon a tonhalat, vagy ha kész filét vettünk, locsoljuk meg pár csepp citromlével.
A tál összeállításához szedjünk egy adag rizst egy mélytányérba, majd gusztusosan halmozzuk rá a földi jókat. Végül öntsük nyakon az egészet szójaszósszal, szórjuk meg szezámmaggal, vegyük fel a kimonónkat, és érezzük át a japán életérzést!
Fotó: Getty Images/Shutterstock
Olvasd el ezt is!