
Ropogósra sült, fűszeres vöröslencse-fasírt: hús nélkül is laktató
A vöröslencse-fasírt könnyen elkészíthető, tele van fehérjével és rostokkal, ráadásul variálható: salátával, pitába vagy akár szendvicsbe is tökéletes.
Ez a cukkinifasírt sárgarépával és sok reszelt sajttal készül, kívül ropogós, belül puha, és még a húsimádók is szívesen falatozzák majd!
A só, bors és egy kevés oregánó egyszerű, de tökéletes ízesítést ad, a zöldségfasírt akár főételként, akár köretként is megállja a helyét. Ráadásul ez a fasírt nem a serpenyőben, hanem a sütőben sül aranybarnára, így sokkal egészségesebb alternatíva.
A cukkinit mossuk meg, reszeljük le, ezután egy tiszta konyharuha segítségével nyomkodjuk ki belőle a folyadékot.
A sárgarépát hámozzuk meg, majd reszeljük le azt is. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra.
A sajtot reszeljük le.
Rakjuk egy tálba a reszelt cukkinit, adjuk hozzá a reszelt répát, a sajtot, a lisztet, a tojást, a vöröshagymát, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és oregánóval.
Öntsünk a masszához annyi zsemlemorzsát (körülbelül 30 g), hogy szilárdabb állagot kapjunk, majd formáljunk belőle golyókat, és a kezünkkel lapítsuk ki. Végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 170 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára.
Majonézzel vagy házi mártással is tálalhatjuk.
Fotó, videó és recept: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu