Sütőben, krémesre sült szilvakompót: fahéj és vanília ízesíti

3
Nyomtatás
szilvakompot2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fahéjas, vaníliás szilvakompót mennyei édesség, jólesik hidegen és melegen is, és szinte semmi munkával készül.

Ha gyorsan és egyszerűen készítenél egy finom édességet, a fűszeres szilvakompót a tökéletes választás, alig kell hozzá valami, és a munka nagy részét a sütő végzi. Natúr joghurtra, vaníliafagyira, gofrira, tejbegrízre kanalazva is mennyei, így reggeliként, nasiként és desszertként is helytáll. 

Mivel az érett szilva önmagában is édes, nincs szükség mellé sok cukorra, de érdemes egy kevés mézzel meglocsolni, ahogy összesül vele, picit karamellizálódik, mennyei lesz. Ha már szilva, természetesen a fahéj sem hiányozhat mellőle, a vanília pedig felteszi az i-re a pontot.

Mivel a kompóttal minimális a munka, kezdők is bátran elkészíthetik, a siker garantált.

Sütőben sült szilvakompót

szilvakompot

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 g szilva
  • 1 tk. fahéj
  • 1 ek. méz
  • 1 tk. vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A szilvákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, távolítsuk el a magjukat.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

A szilvákat a vágott felükkel felfelé, szorosan egymás mellé tegyük egy 20x20 cm-es sütőtálba vagy tepsibe.

A mézet keverjük össze a fahéjjal, majd csurgassuk a szilvák tetejére.

Toljuk a tepsit a sütőbe 15 percre, míg kicsit puhulnak a szilvák, majd mozgassuk át, és tegyük vissza még 5-10 percre, míg teljesen puhák és sziruposak lesznek, de azért még egyben vannak.

Tegyük félre hűlni. A szirupot öntsük le a szilvákról, majd keverjük egybe a vaníliakivonattal. Utána öntsük vissza a szilvákra.

A kész kompótot lefedve, a hűtőben 1 hétig tárolhatjuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon