Fűszeres, melengető sütőtökös curry: köretnek, de egytálételként is megállja a helyét

sütőtök curry
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lassan már nincs olyan étel, amibe ne tennék sütőtököt, de annyira szeretem, hogy szeretném minél több fogásban viszontlátni. Mert egyszer úgyis vége a szezonnak, és akkor bánhatom, hogy nem használtam ki százszázalékosan.

Ez az étel igazán izgalmas és ízgazdag az összetevői miatt: az egyik alapvető eleme a koriander, ami már önmagában megosztó fűszer. Nélküle nem lesz az igazi a fogás, úgyhogy a korianderrajongók előnyben vannak most.

Az indiai curry tulajdonképpen egy igen kiadós főzelék, amiből a legtöbb esetben még a hús sem hiányzik. A fő hozzávaló, jelen esetben a sütőtök, magába szívja a sokféle, igen erős fűszert, így lesz az étel igazán finom. Mivel intenzíven fűszeres, érdemes mellé rizst vagy naan kenyeret kínálni.

Sütőtökös curry

sütőtök curry recept

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 bögre sütőtök (felkockázva)
  • 1 bögre víz
  • 2 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál római kömény (őrölt)
  • ízlés szerint chili
  • ízlés szerint koriander
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 250 gramm darabolt paradicsom (konzerv)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát kockázzuk vagy karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. Forrósítsuk fel a kókuszolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát is. Szórjuk rá a fűszereket, és öntsük rá a paradicsomkonzervet és a vizet, és addig keverjük, míg a víz elpárolog. Ekkor tegyük hozzá a felkockázott sütőtököt és a karikára vágott paprikát, és fedő alatt pároljuk, amíg puha nem lesz. Időnként keverjünk rajta egyet. A vége előtt adjuk hozzá a koriandert.

Ha megfőtt, ízesítsük egy kis citromlével, sózzuk ízlés szerint.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük