Aranybarnára pirult házi gnocchi friss zöldségekkel: a fokhagyma a lelke
Ez a gnocchi kívül aranybarnára pirul, belül pedig álompuha: fokhagymás olajban sül össze a zöldségekkel.
A sütőtökös gnocchi készítése egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik. Bár a folyamat időigényes és némi türelem is jól jön hozzá, megéri a ráfordított időt és energiát, hiszen az elkészült étel tartalmas, tápláló és nagyon finom. Nem sokban különbözik a klasszikus, krumplis változattól, és ha már készítettél olyat, akkor ez a sütőtökös is gyerekjáték lesz.
A tököt mindenképp sütőben süsd, és ne főzd: így sokkal krémesebb lesz, és kevesebb lisztet igényel. Mivel a sütőtöknek a krumplihoz képest sokkal alacsonyabb a keményítőtartalma, nem érdemes egyedüli zöldségként használni, mert sok liszt szükséges hozzá. Ez pedig egy kevésbé puha gnocchit eredményez. Kombináld krumplival, amit a sütőtökkel együtt megsüthetsz a sütőben.
A tököt vágjuk félbe, magozzuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyük mellé a félbevágott krumplikat is, és alufólia alatt süssük 35-40 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek. Ha kész sütőtökpürét használunk, akkor a krumplit héjában is megfőzhetjük.
Ha a zöldségek kihűltek, akkor egy kanállal kaparjuk ki a tök belét, hámozzuk meg a krumplit, és mindkettőt passzírozzuk át krumplinyomón. Adjuk hozzá a lisztet, a sót, borsot, szerecsendiót és az olívaolajat, és gyúrjuk összeálló, ruganyos masszává. Nem baj, ha a tészta ragacsos: folyamatosan lisztezzük a felületet, amin dolgozunk, és a kezünket, de próbáljuk minimálisra csökkenteni a liszt mennyiségét.
Közben egy nagy edényben forraljunk enyhén sós vizet.
A tésztát osszuk 5 egyenlő részre, és külön-külön minden részből sodorjunk 2-2,5 cm átmérőjű hosszú rudat. A rudakból vágjunk szabályos négyzet alakú párnácskákat, amelyeket tovább is díszíthetünk, de ez a lépés ki is hagyható. (Az ikonikus formához fogjunk egy tésztadarabot, és a hüvelykujjunkkal egy villa fogain görgessük át, hogy redőzött mintát kapjunk.)
Az elkészült galuskákat dobáljuk forrásban levő vízbe, és 4-5 perc alatt főzzük puhára. Onnan számítva, hogy feljönnek a víz felszínére, még 1 percig főzzük. Szedjük ki, majd tetszés szerinti szósszal és feltéttel kombináljuk. Ez a krémes gombaszószos vagy ez az könnyed zöldséges változat is remek választás.
Tipp: ha nem szeretnénk a teljes adagot kifőzni, akkor egy részét fagyasszuk le, így legközelebb csak bele kell őket dobálni a forró vízbe. Először sorakoztassuk a gnocchikat egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tányérra (így nem ragadnak össze), és tegyük fagyasztóba. Másnap pakoljuk át őket légmentesen zárható edénybe vagy zacskóba. 5-6 hónapon belül használjuk fel.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu