Házi sütőtökös kenyér: a héja ropogós, a tésztája foszlós

sutotokos-kenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a sütőtökös kenyér nem csak sokkal finomabb lesz a zöldségtől, jóval puhább is lesz a tésztája.

Házi kenyeret készíteni nem nagy ördöngösség, csak egy kis türelemre van hozzá szükség. A tészta összeállítása gyorsan megvan, viszont utána nem szabad vele kapkodni, idő kell neki, mire szépen megkel és buborékos lesz a felszíne. 

Mivel ebbe a változatba viszonylag kevés élesztő kerül, még fontosabb a pihentetés: legalább 12 órát adj a tésztának, akkor lesz olyan foszlós és levegős a végeredmény, mint egy pékségben. 

Az alábbi recept különlegessége a sütőtökben rejlik: ettől nem csak puhább és finomabb, még a színe is szebb lesz. A zöldség püré formájában kerül bele, így szépen bele lehet dolgozni a tésztába. Ha nem kapsz a boltban kész, cukortól és fűszerektől mentes pürét, házilag is elkészítheted: ehhez süsd puhára a tököt, majd a húsát 1-2 ek. vízzel pürésítsd le, és használhatod is a recepthez.

Sütőtökös kenyér

sutotokos-kenyer2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 160 g sütőtökpüré
  • 250 ml kézmeleg víz
  • 0.5 tk porélesztő
  • 1 ek méz
  • 1.5 tk
  • 420 g liszt
  • opcionális tökmag (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A pürét, vizet, mézet és élesztőt keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a liszt harmadát és a sót, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék lisztet. Közben kezdjük el dagasztani a tésztát, míg rugalmas gombóc nem lesz belőle. Tegyük egy kiolajozott tálba.

A tésztagombócot takarjuk le konyharuhával vagy folpackkal, majd tegyük félre 12 órára. 

Borítsuk a tésztát lisztezett felületre, majd 2-3 alkalommal hajtsuk félbe. Formázzunk belőle cipót, majd tegyük egy kelesztőtálba még 1-2 órára.

Ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 220 fokra egy öntöttvas edénnyel együtt, ebben sütjük majd a kenyeret.

A megkelt tésztából, ha elvesztette a formáját, formázzunk újra cipót. Tegyük egy akkora darab sütőpapírra, hogy kényelmesen elférjen majd az öntöttvas edényben. 

Ha szeretnénk, a tésztagombóc tetejét kenjük le egy kevés vízzel, szórjunk rá tökmagot. Egy éles késsel vágjuk be a kenyér tetejét kereszt alakban.

A forró öntöttvas edényt vegyük ki a sütőből, tegyük bele sütőpapírostól a kenyeret. Fedjük le az edényt, majd toljuk a sütőbe 20 percre. Ekkor vegyük le a tetőt, majd toljuk vissza még kb. 20 percre.

Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük