Sütőtökös kölesfelfújt sok mazsolával: őszi desszert a javából

3
Nyomtatás
Sutotokos-kolesfelfujt-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szereted a sütőtököt és a kölest, akkor itt a kettő egészséges, rostban gazdag kombinációja desszert formájában: a sütőtökös kölesfelfújt!

Ez a desszert igazi különlegesség, hiszen nem hétköznapi kombinációban készül. A sütőtökös kölesfelfújt elsőre talán szokatlannak tűnik, ám a sok őszi fűszer közös nevezőre hozza a névadó hozzávalókat. A sütőtök püré formájában kerül a desszertbe, így egy krémes alapot hoz létre, amelybe ráadásként mandulavaj is kerül

A desszert a rizsfelfújthoz hasonlóan készül, azonban a rizst köles helyettesíti – így nemcsak finom, de táplálóbb és rostdúsabb is lesz –, és sem tejtermékek, sem pedig tojás nem kerül bele, így növényi étrendbe is beilleszthető.

Sütőtökös kölesfelfújt

Sutotokos-kolesfelfujt

Hozzávalók 6 személyre

  • 200 g köles
  • 1 liter szójaital (vagy más növényi ital)
  • 5 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk. gyömbér
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 0.5 tk.
  • 150 g sütőtökpüré
  • 2 ek. krémes mandulavaj
  • 100 g mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A kölest alaposan mossuk át, szűrjük le, és tegyük félre.

Egy közepes edényben forraljuk össze a szójaitalt, a cukrot, a fűszereket, a vaníliakivonatot és a sót, majd adjuk hozzá a kölest, és közepes hőfokon, időnként átkeverve főzzük 15 percig.

Vegyük le a tűzről, keverjük bele a sütőtökpürét, a mandulavajat és a mazsolát, majd öntsük át egy nagyobb tepsibe vagy jénaiba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük puhára.

További 5 percre emeljük a hőfokot 200-ra, és ha van, akkor kapcsoljuk be a felső légkeverést is, hogy a teteje szépen megpiruljon.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon