A klasszikus rizsfelfújt bevált receptje: kevés hozzávalóból mennyei édesség
A rizsfelfújt gyerekkorunk egyik kedvenc desszertje volt. Az édesség akkor az igazi, ha habkönnyű, és nem szárad ki a sütőben.
Ez a desszert igazi különlegesség, hiszen nem hétköznapi kombinációban készül. A sütőtökös kölesfelfújt elsőre talán szokatlannak tűnik, ám a sok őszi fűszer közös nevezőre hozza a névadó hozzávalókat. A sütőtök püré formájában kerül a desszertbe, így egy krémes alapot hoz létre, amelybe ráadásként mandulavaj is kerül.
A desszert a rizsfelfújthoz hasonlóan készül, azonban a rizst köles helyettesíti – így nemcsak finom, de táplálóbb és rostdúsabb is lesz –, és sem tejtermékek, sem pedig tojás nem kerül bele, így növényi étrendbe is beilleszthető.
A kölest alaposan mossuk át, szűrjük le, és tegyük félre.
Egy közepes edényben forraljuk össze a szójaitalt, a cukrot, a fűszereket, a vaníliakivonatot és a sót, majd adjuk hozzá a kölest, és közepes hőfokon, időnként átkeverve főzzük 15 percig.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele a sütőtökpürét, a mandulavajat és a mazsolát, majd öntsük át egy nagyobb tepsibe vagy jénaiba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük puhára.
További 5 percre emeljük a hőfokot 200-ra, és ha van, akkor kapcsoljuk be a felső légkeverést is, hogy a teteje szépen megpiruljon.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu