![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Édes, fahéjas sütőtökös rétes: kész réteslapokból is tökéletes lesz
![sütőtökösrétes](https://kep.index.hu/1/0/3643/36430/364306/36430619_2783689_57a1c762c7b0f59df1c22f1e731e9ebd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sütőtök legalább olyan jó alap édes fogásokhoz, mint sósakhoz, isteni sütemények készülhetnek belőle.
Almás, meggyes, káposztás rétes, mind-mind ismert és közkedvelt receptek, néha azonban érdemes kipróbálni új ízkombinációkat is. A sütőtök nem csak pitében, rétesben is nagyon jól működik, szuper párost alkotnak a fahéjjal.
A folyamatot a sütőtök előkészítésével kell kezdeni: a sütés a köbre emeli a tök természetesen édes ízét, amit, ha megpuhult, pürésíteni kell. Utána mandulával, cukorral és búzadarával kell egybeforgatni, utóbbi gondoskodik arról, hogy a sütőtök ne áztassa el a tésztát. Zsemlemorzsa is használható helyette, de én a búzadarát azért szeretem jobban, mert nem csak praktikus, ízben is hozzáad egy pluszt. A tölteléket akár előző nap is elkészítheted, ugyanis a gríznek kell egy kevés idő, hogy megszívja magát.
Egy külföldi gasztroblogon találtam egy szuper ötletet, amit szintén érdemes kipróbálni: a réteslapokat, miután megkented őket vajjal, szórd meg cukros dióval vagy mandulával, így a tészta különlegesen finom lesz, illetve ropogós textúrát is kap a rétes.
Sütőtökös rétes
![sütőtökösrétes2](https://kep.index.hu/1/0/3643/36430/364306/36430631_e6ecae6ed46b17f12da429a733556c0a_wm.jpg)
Hozzávalók 1 darabhoz
- 1 kilogramm sütőtök
- 2 teáskanál olaj
- 140 gramm barna cukor
- 100 gramm őrölt mandula
- 100 gramm búzadara
- 1 darab tojás
- 1 csapott evőkanál fahéj
- 6 darab réteslap
- 80 gramm vaj
- tojás (kenéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Készítsük elő a sütőtököt: vágjuk félbe, kaparjuk ki a magokat belőle, majd vágjuk nagyobb darabokra, olajjal dörzsöljük be. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük 45 percig vagy míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, húzzuk le a héját, tegyük félre hűlni.
Tegyük a sütőtököt aprítógépbe, pürésítsük le. Adjuk hozzá a cukrot, a mandulát, a búzadarát, a tojást és a fahéjat. Keverjük alaposan össze, majd tegyük félre 20 percre, amíg a búzadara megszívja magát.
Vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 160 fokra.
Terítsünk ki egy nedves konyharuhára egy réteslapot, kenjük meg olvasztott vajjal. Tegyük rá a következő réteslapot, azt is kenjük le vajjal, majd addig ismételjük a folyamatot, míg el nem fogynak a lapok.
Kanalazzuk a sütőtökös tölteléket a tészta alsó harmadába úgy, hogy a szélektől hagyjunk 2,5 centi helyet. Hajtsuk rá a töltelékre a tészta végét, majd óvatosan, szorosan tekerjük fel, a végeket jól nyomkodjuk össze.
Tegyük a rétest egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a tészta széle nézzen lefelé. Kenjük le tojással a tetejét. Toljuk a sütőbe, majd körülbelül 40 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!