Édes, fahéjas sütőtökös rétes: kész réteslapokból is tökéletes lesz

1
Nyomtatás
sütőtökösrétes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőtök legalább olyan jó alap édes fogásokhoz, mint sósakhoz, isteni sütemények készülhetnek belőle.

Almás, meggyes, káposztás rétes, mind-mind ismert és közkedvelt receptek, néha azonban érdemes kipróbálni új ízkombinációkat is. A sütőtök nem csak pitében, rétesben is nagyon jól működik, szuper párost alkotnak a fahéjjal. 

A folyamatot a sütőtök előkészítésével kell kezdeni: a sütés a köbre emeli a tök természetesen édes ízét, amit, ha megpuhult, pürésíteni kell. Utána mandulával, cukorral és búzadarával kell egybeforgatni, utóbbi gondoskodik arról, hogy a sütőtök ne áztassa el a tésztát. Zsemlemorzsa is használható helyette, de én a búzadarát azért szeretem jobban, mert nem csak praktikus, ízben is hozzáad egy pluszt. A tölteléket akár előző nap is elkészítheted, ugyanis a gríznek kell egy kevés idő, hogy megszívja magát.

Egy külföldi gasztroblogon találtam egy szuper ötletet, amit szintén érdemes kipróbálni: a réteslapokat, miután megkented őket vajjal, szórd meg cukros dióval vagy mandulával, így a tészta különlegesen finom lesz, illetve ropogós textúrát is kap a rétes.

Sütőtökös rétes

sütőtökösrétes2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 1 kilogramm sütőtök
  • 2 teáskanál olaj
  • 140 gramm barna cukor
  • 100 gramm őrölt mandula
  • 100 gramm búzadara
  • 1 darab tojás
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 6 darab réteslap
  • 80 gramm vaj
  • tojás (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Készítsük elő a sütőtököt: vágjuk félbe, kaparjuk ki a magokat belőle, majd vágjuk nagyobb darabokra, olajjal dörzsöljük be. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük 45 percig vagy míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, húzzuk le a héját, tegyük félre hűlni.

Tegyük a sütőtököt aprítógépbe, pürésítsük le. Adjuk hozzá a cukrot, a mandulát, a búzadarát, a tojást és a fahéjat. Keverjük alaposan össze, majd tegyük félre 20 percre, amíg a búzadara megszívja magát.

Vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 160 fokra.

Terítsünk ki egy nedves konyharuhára egy réteslapot, kenjük meg olvasztott vajjal. Tegyük rá a következő réteslapot, azt is kenjük le vajjal, majd addig ismételjük a folyamatot, míg el nem fogynak a lapok.

Kanalazzuk a sütőtökös tölteléket a tészta alsó harmadába úgy, hogy a szélektől hagyjunk 2,5 centi helyet. Hajtsuk rá a töltelékre a tészta végét, majd óvatosan, szorosan tekerjük fel, a végeket jól nyomkodjuk össze. 

Tegyük a rétest egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a tészta széle nézzen lefelé. Kenjük le tojással a tetejét. Toljuk a sütőbe, majd körülbelül 40 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon