Gombás, kakukkfüves rizottó, ahogy az olaszok készítik - Így lesz jó ragacsos
Ha jól készíted el, az egyszerű rizottó is lehet fejedelmi étel. Gombával, kakukkfűvel csak tovább fokozod a gasztroélményt.
A sütőtök mint alapanyag rendszeres visszatérője a receptjeinknek, ami nem is csoda, hiszen ízével, színével és tartalmas összetételével feldobja az őszi napokat. Szinte nincsen olyan étel, amihez ne tudnánk elképzelni: eheted önmagában, mézédesre sütve, készülhet belőle desszert, krémleves, köret, hamburgerpogácsa, hamis mac and cheese, de a sütős, töltött változat is isteni.
Most egy hiánypótló rizottórecepttel bővítem a sütőtökös repertoárunkat, amely nem tartalmaz semmilyen tejterméket, így laktózérzékenyként és vegánként is nyugodtan elkészítheted.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A sütőtököt mossuk meg, magozzuk ki, hámozzuk meg és kockázzuk közepes darabokra. Tegyük a kockákat egy nagyobb tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a feldarabolt almát, a kakukkfűszárakat, a sót és a borsot, és forgassuk őket össze, hogy az alapanyagok jól elkeveredjenek.
Borítsuk az egészet egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 35-40 perc alatt süssük puhára.
Távolítsuk el a kakukkfüvet, és a tök negyedét tegyük félre. A maradékot kanalazzuk egy késes aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúra.
Amíg a tök sül, készítsük el a rizottót. Hevítsünk fel egy közepes edényt, és az olívaolajon pirítsuk 4-5 percig az apróra vágott hagymát.
Adjuk hozzá a rizottórizst, és folyamatos kevergetés mellett azt is pirítsuk további 5 percig, hogy a széleknél enyhén átlátszóvá váljanak a szemek.
Öntsük a rizsre a fehérbort, és főzzük 3 percig, vagy amíg az alkohol teljesen elpárolog. Öntsük hozzá az alaplé egyharmadát, és időnként megkeverve, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Öntsük hozzá az alaplé második és harmadik részét is, és ugyanúgy, mint az első adaggal, várjuk ki, amíg a rizs felszívja. Tegyük félre.
Készítsük el a hamis parmezánt: keverjünk össze minden ehhez szükséges hozzávalót, és aprítógépben dolgozzuk össze őket. A végeredmény egy morzsálódós, reszelt parmezánhoz hasonló massza lesz.
A misovajhoz olvasszuk fel a növényi vajhelyettesítőt, adjuk hozzá a misopasztát és a juharszirupot.
Adjuk az elkészült rizottóhoz a sütőtökpürével együtt, és alaposan keverjük össze őket.
Tálaláshoz kanalazzunk a rizottó tetejére a félretett sütőtökkockákból, és szórjuk meg a kesuparmezánnal.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu