Így süsd meg a sütőtököt, hogy a legfinomabb legyen: alig van vele munka
A sütőtök mennyei és egészséges őszi édesség. Így süsd meg, hogy a legfinomabb legyen.
Használd ki a sütőtökszezont, és a krémes húsú zöldségből készíts fenomenális lasagnét. Nincsen ennél laktatóbb, gazdagabb és krémesebb összeállítás egy őszi vacsorához, és még vitaminokban is bővelkedik a spenótnak köszönhetően.
Jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy a fogás kötelező kiegészítője, a besamel növényi italból és zsiradékból is főzhető, így, ha eddig a tejalapú hozzávalók gátoltak a lasagne elkészítésében, akkor ez nem lehet többé kifogás (főleg, hogy a recept minden más eleme is növényi alapú). A receptet itt találod hozzá, de ha a klasszikus változatát használnád, akkor ezt az összeállítást válaszd.
Mossuk meg a tököt, vágjuk félbe, magozzuk ki és daraboljuk 2-3 cm vastag csíkokra. Fóliával letakarva tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük puhára. Akkor jó, ha egy villát könnyedén bele tudunk szúrni. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát. 5 perc után adjuk hozzá a megmosott bébispenótot, és további 5 perc alatt pároljuk puhára. Öntsük fel a kókuszkrémmel, adjuk hozzá a fűszereket és a sörélesztőt, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.
A közben kihűlt sütőtöknek húzzuk le a héját, tegyük egy tálba, és krumplitörővel pürésítsük. Nem kell teljesen homogén állagú legyen, az izgalom kedvéért hagyhatunk kisebb-nagyobb darabokat benne.
Adjuk a spenótos szószhoz, és alaposan keverjük őket össze. A besamelből is adjunk 150 ml-t a raguhoz, és egységesítsük őket.
Rétegezzük a lasagnét egy nagyobb jénaiba vagy tepsibe: kenjük meg az edény alját az olívaolajjal, kanalazzunk rá egy adag besamelt, és helyezzünk rá 3 tésztalapot. Jöhet rá a sütőtökös ragu egyharmada, amit tetszés szerint megszórhatunk sajttal. Ismételjük meg a folyamatot még háromszor úgy, hogy a legfelső rétegre tésztalap, besamel és sajt kerüljön.
Tegyük a lasagnét 180 fokos sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a tetejét.
Tálalás előtt negyedórát pihentessük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu