
Krémes, őszi lasagne sütőtökkel dúsítva: hideg időben kötelező fogás

A lasagne és a sütőtök önmagában is isteni fogás, együtt pedig egyenesen fenomenálisak.
Használd ki a sütőtökszezont, és a krémes húsú zöldségből készíts fenomenális lasagnét. Nincsen ennél laktatóbb, gazdagabb és krémesebb összeállítás egy őszi vacsorához, és még vitaminokban is bővelkedik a spenótnak köszönhetően.
Jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy a fogás kötelező kiegészítője, a besamel növényi italból és zsiradékból is főzhető, így, ha eddig a tejalapú hozzávalók gátoltak a lasagne elkészítésében, akkor ez nem lehet többé kifogás (főleg, hogy a recept minden más eleme is növényi alapú). A receptet itt találod hozzá, de ha a klasszikus változatát használnád, akkor ezt az összeállítást válaszd.
Sütőtökös-spenótos lasagne

Hozzávalók 6 személyre
A szószhoz:
- 1 db kisebb sütőtök (kb. 1 kg)
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g bébispenót
- 200 ml kókuszkrém
- 1 tk só
- 1 csipet bors
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 2 ek sörélesztőpehely
Az összeállításhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 1 adag besamelmártás (600 ml tejből)
- 12 db száraz lasagnetésztalap
- 50 g reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés:
Mossuk meg a tököt, vágjuk félbe, magozzuk ki és daraboljuk 2-3 cm vastag csíkokra. Fóliával letakarva tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük puhára. Akkor jó, ha egy villát könnyedén bele tudunk szúrni. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát. 5 perc után adjuk hozzá a megmosott bébispenótot, és további 5 perc alatt pároljuk puhára. Öntsük fel a kókuszkrémmel, adjuk hozzá a fűszereket és a sörélesztőt, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.
A közben kihűlt sütőtöknek húzzuk le a héját, tegyük egy tálba, és krumplitörővel pürésítsük. Nem kell teljesen homogén állagú legyen, az izgalom kedvéért hagyhatunk kisebb-nagyobb darabokat benne.
Adjuk a spenótos szószhoz, és alaposan keverjük őket össze. A besamelből is adjunk 150 ml-t a raguhoz, és egységesítsük őket.
Rétegezzük a lasagnét egy nagyobb jénaiba vagy tepsibe: kenjük meg az edény alját az olívaolajjal, kanalazzunk rá egy adag besamelt, és helyezzünk rá 3 tésztalapot. Jöhet rá a sütőtökös ragu egyharmada, amit tetszés szerint megszórhatunk sajttal. Ismételjük meg a folyamatot még háromszor úgy, hogy a legfelső rétegre tésztalap, besamel és sajt kerüljön.
Tegyük a lasagnét 180 fokos sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a tetejét.
Tálalás előtt negyedórát pihentessük.
Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!