Krémes, őszi lasagne sütőtökkel dúsítva: hideg időben kötelező fogás

Sutotokos lasagne
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lasagne és a sütőtök önmagában is isteni fogás, együtt pedig egyenesen fenomenálisak.

Használd ki a sütőtökszezont, és a krémes húsú zöldségből készíts fenomenális lasagnét. Nincsen ennél laktatóbb, gazdagabb és krémesebb összeállítás egy őszi vacsorához, és még vitaminokban is bővelkedik a spenótnak köszönhetően.

Jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy a fogás kötelező kiegészítője, a besamel növényi italból és zsiradékból is főzhető, így, ha eddig a tejalapú hozzávalók gátoltak a lasagne elkészítésében, akkor ez nem lehet többé kifogás (főleg, hogy a recept minden más eleme is növényi alapú). A receptet itt találod hozzá, de ha a klasszikus változatát használnád, akkor ezt az összeállítást válaszd.

Sütőtökös-spenótos lasagne

Sutotokos lasagne c

Hozzávalók 6 személyre

A szószhoz:

  • 1 db kisebb sütőtök (kb. 1 kg)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g bébispenót
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 2 ek sörélesztőpehely

Az összeállításhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 adag besamelmártás (600 ml tejből)
  • 12 db száraz lasagnetésztalap
  • 50 g reszelt sajt (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a tököt, vágjuk félbe, magozzuk ki és daraboljuk 2-3 cm vastag csíkokra. Fóliával letakarva tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük puhára. Akkor jó, ha egy villát könnyedén bele tudunk szúrni. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát. 5 perc után adjuk hozzá a megmosott bébispenótot, és további 5 perc alatt pároljuk puhára. Öntsük fel a kókuszkrémmel, adjuk hozzá a fűszereket és a sörélesztőt, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.

A közben kihűlt sütőtöknek húzzuk le a héját, tegyük egy tálba, és krumplitörővel pürésítsük. Nem kell teljesen homogén állagú legyen, az izgalom kedvéért hagyhatunk kisebb-nagyobb darabokat benne.

Adjuk a spenótos szószhoz, és alaposan keverjük őket össze. A besamelből is adjunk 150 ml-t a raguhoz, és egységesítsük őket.

Rétegezzük a lasagnét egy nagyobb jénaiba vagy tepsibe: kenjük meg az edény alját az olívaolajjal, kanalazzunk rá egy adag besamelt, és helyezzünk rá 3 tésztalapot. Jöhet rá a sütőtökös ragu egyharmada, amit tetszés szerint megszórhatunk sajttal. Ismételjük meg a folyamatot még háromszor úgy, hogy a legfelső rétegre tésztalap, besamel és sajt kerüljön.

Tegyük a lasagnét 180 fokos sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a tetejét.

Tálalás előtt negyedórát pihentessük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük