Pihe-puha fordított sárgabarackos süti: a gyümölcs karamellizálódik a sütőben
A kevert, gyümölcsös tésztából különleges desszertet készíthetsz: ezúttal a zamatos sárgabarack kerül alulra.
Bár a szeder júniustól szeptemberig virágzik, nyár közepétől hozza piros, végül szinte fekete gyümölcseit. Neked viszont szerencsére nem kell addig várnod, hiszen már most is számos üzletben beszerezheted.
A szeder gazdag ásványi anyagban és A-, C- és B-vitaminban, főzete pedig nagyon jó gyulladásgátló, öblögető és gargalizáló is egyben. Tudtad, hogy a frissen szedett szedernek a legmagasabb a vitamin- és antioxidáns-tartalma?
Ennek apropóján egy szedres, tejfölös pite receptjét hoztuk el neked, ami kevert tésztás süti a javából, így még elkészíteni is könnyű.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy ovális tepsit béleljünk ki sütőpapírral (készíthetjük szögletes formában is, ebben az esetben 20x30 cm-est javaslunk).
A lisztet tegyük egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a sütőport és a sót, tegyük félre.
Egy másik tálba tegyük bele a túrót, majd keverjük hozzá a cukor felét. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejet és az olajat, és keverjük simára.
Ezután szitáljuk hozzá apránként a sütőporos lisztet is, és újból keverjük szép, homogénre a tésztát.
A kész tésztát oszlassuk el a kibélelt tepsiben.
Ezután a tojásokat és a maradék cukrot egy harmadik tálban keverjük habosra. Adjuk hozzá a tejfölt, a keményítőt, illetve a citrom reszelt héját és levét is. Keverjük össze a hozzávalókat, majd öntsük rá a már tepsiben lévő tésztára.
A megmosott szedret egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején, majd kb. 40 perc alatt süssük készre az előmelegített sütőben.
A kész sütit vegyük ki a sütőből, 5-10 percig pihentessük, majd hintsük meg porcukorral és szeletekre vágva tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu