A 8 legfinomabb szilvás édesség: a gombóctól a pitéig
A legkülönfélébb szilvás édességek az időszak nagy kedvencei. Kísérletezz különféle újdonságokkal, és készítsd el újra a már bevált sütiket.
Ez a szilvás muffin több szempontból is különleges. Először is nem hétköznapi a gyümölcsválasztás, hiszen bár a szilva kedvelt alapanyaga pitéknek és kevert süteményeknek, muffinban ritkán kap helyet. Emellett a sütemény vegán, azaz sem tejtermékeket, sem pedig tojást nem tartalmaz, így növényi étrendbe is beillesztheted, és ételérzékenység esetén is biztonsággal fogyaszthatod.
A hab a tortán a muffin tetejére kerülő fahéjas-cukros diószórás, amely sütés közben szépen rápirul a sütire, és minden falatra jut belőle egy mesésen ropogós diódarab.
A lenmaglisztet tegyük egy közepes tálba, adjunk hozzá 6 evőkanál meleg vizet, és 10 percig hagyjuk ázni. Ebből lesz a tojáspótlónk, és akkor jó, ha besűrűsödik tojásfehérje-állagú zselévé. Ha elkészült, keverjük hozzá a szójaitalt, az olajat, a citromlevet, a citromhéjat és a vaníliakivonatot.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat, és dolgozzuk össze. Ne keverjük túl sokáig, különben a muffinok nem lesznek eléggé puhák és levegősek.
Óvatosan keverjük bele a felkockázott szilvát. Olajozzunk ki egy muffinsütőt, majd kanalazzuk bele a tésztát: a formákat csak háromnegyedig töltsük, mert sokat emelkednek majd sütés közben.
A diószóráshoz keverjük össze a diót, a barna cukrot, a fahéjat és a sót, és szórjuk rá a muffinok tetejére. Tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük aranybarnára.
Vegyük ki, 15 percig hagyjuk őket a formában hűlni, majd egy szilikonspatula segítségével óvatosan szedjük ki őket, és hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu