Tápláló és egészséges sütőtökös hummusz – A vidám színű kence jól mutat
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
A hummusz gyorsan elkészíthető és nagyon egészséges kence, tálald téli változatban is, sütőtökkel dúsítva.
Ha szereted a hummuszt, akkor érdemes a klasszikus mellett az ízesített fajtákat is kipróbálni. A hagyományoshoz itt találsz receptet. A hummusz nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, optimális arányban tartalmaz fehérjét és jó szénhidrátot, és energiával is feltölt. A hummusz, bár viszonylag magas a kalóriatartalma, bővelkedik növényi fehérjében és rostokban, így segíti az emésztésed, és a vércukorszintet sem dobja meg.
Bár az alapváltozat is megunhatatlan, nyugodtan ízesítsd, a különböző zöldségek nemcsak a színét dobják fel, hanem még egészségesebbé teszik. Nagyon jól áll neki a cékla és az avokádó is. Ez a változat igazi téli ízvilágú, sütőtökkel készül. Az a legegyszerűbb, ha megmaradt tökből készíted, és akkor tényleg minimális munkád lesz vele.
Sütőtökös hummusz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm csicseriborsó-konzerv
- 300 gramm sütőtök
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál tahini
- 3 evőkanál olívaolaj
- 0.5 darab citrom leve
- 1 teáskanál római kömény
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A tököt daraboljuk fel, és süssük meg, itt találunk hozzá útmutatót. A csicseriborsóról öntsük le a levét (egy keveset tartsunk meg), tegyük turmixgépbe a maradék lével, adjuk hozzá a megsült sütőtököt, nyomjuk bele a fokhagymát, öntsük rá a citromlevet és az olívaolajat, kanalazzuk rá a tahinit, a római köményt, sózzuk, borsozzuk. Turmixoljuk pépesre, ha szeretnénk, még hígíthatjuk a csicseriborsó levével, és persze kóstolgatással ízesíthetjük még.
Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek. Pitával a legfinomabb, de pirítóshoz is tökéletes.
Fotó: Getty Images