10 szuper recept rizzsel: izgalmas köret és desszert is készülhet belőle
A rizs a kamra kincse, melyből rengetegféle finom étel készülhet, lehet az egy gazdag köret, tartalmas egytál vagy gyümölcsös desszert.
A rizses hús a magyar konyha egyik megosztó étele, van, aki szereti, míg más ki nem állhatja a régi menzás emlékeknek "hála". A rizses hús sokféle recept szerint kipróbálható, de alapvetően egy pörkölt rizzsel egybeforgatva. A rengeteg változat közül érdemes szezonálisan is kipróbálni: most egy ilyen recept kerül terítékre, amelyben a hús mellett sok zöldség is helyet kap.
Az egytálételbe más zöldségek is kerülhetnek a hús mellé: érdemes kaliforniai paprikát belekockázni, de egy kis aszalt paradicsom is izgalmasabbá varázsolja. A fogás a Cayenne-borstól pikáns, de emelheted az erejét, ha tört jalapeñót vagy 1-2 evőkanál csípős paprikakrémet keversz hozzá. A tavaszi rizses hús frissen kínálva az igazi, ezért mindig annyit készíts belőle, amennyi egy étkezésnél el is fogy.
A csirkehúst vágjuk tetszőleges csíkokra vagy kockára.
A zöldségeket tisztítsuk meg (hagyma, fokhagyma, sárgarépa, cukkini). Ezután a hagymát vágjuk finomra a fokhagymával együtt. A sárgarépát és a cukkinit tetszés szerint daraboljuk fel.
Egy kevés olajat egy magas falú serpenyőben vagy edényben hevítsünk fel, majd dobjuk rá a húst és pirítsuk 10-15 percig, közben sóval, borssal és Cayenne-borssal fűszerezzük. Ezután keverjük hozzá az előkészített zöldségeket és a borsót. Az ételt gyakran kevergetve 8-10 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a rizst és a vizet. Az ételt lefedve főzzük addig, míg a rizs magába szívja a folyadékot, teljesen megpuhul (10-15 perc).
Ha szeretnénk, a kész ételt friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu