Krémes kence zsenge zöldborsóból: abbahagyhatatlanul finom
A zöldborsóból pompás kence készülhet, mely pirítósra kenve finom és egészséges napindító.
A nyár egyik kedvenc zöldsége a friss zöldborsó, amit időigényes megpucolni, a legnagyobb kihívás mégis az, hogy fejtegetés közben ne habzsolja az ember az apró, édes szemeket. A csábító zöldségből szezonjában érdemes minél többféle finomságot készíteni, ilyen a hagyományos zöldborsóleves vagy krémleves.
A leves tejföllel dúsítva készül, de helyette tejszínnel is ki lehet próbálni a receptet. A különlegesebb ízek kedvelői tálalásnál reszelt parmezánnal vagy morzsolt feta sajttal is izgalmasabbá varázsolhatják a fogást.
Először tisztítsuk meg a burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát és petrezselymet. (Ha friss borsóval dolgozunk, azt is pucoljuk meg.)
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a fokhagymát. Miután elkevertük a fokhagymát, adjuk hozzá a kockákra vágott burgonyát és a borsót. Néhány perc után öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és adjuk hozzá a fűszereket (só, bors, tárkony). Amikor a krumpli és a borsó puhára főnek (25-30 perc), adjuk a leveshez a tejfölt és petrezselymet, majd 2-3 perc után botmixerrel pürésítsük.
Az elkészült levest tálalásnál feldobhatjuk plusztejföllel, krutonnal vagy sült virslivel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu